Ali osvetljenost cestišča vpliva na hitrost udeležencev v prometu?

Občina Domžale - pilotna občina projekta Fakultete za elektrotehniko

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo v tem mesecu v Domžalah pričela s projektom, s katerim želi ugotoviti, kako osvetljenost cestišča vpliva na hitrost udeležencev v prometu. Mnenja so namreč različna. Nekateri strokovnjaki namreč trdijo, da zmanjšanje osvetljenosti in svetlost cestišča zmanjšuje tudi hitrost voznikov motornih vozil. Ker v svetu ni ustreznih študij, ki bi to potrjevale, so se odločili študijo izvesti pri nas.

»Z zadovoljstvom smo se odzvali povabilu Fakultete, da sodelujemo v projektu kot pilotna občina, saj smo vedno naklonjeni aktivnostim in ukrepom, s katerimi izboljšujemo kvaliteto bivanja v lokalni skupnosti. V tem primeru bi z morebitnim zmanjšano intenzivnostjo (moči) svetilk javne razsvetljave pripomogli k manjšemu svetlobnemu onesnaževanju okolja in k manjši porabi električne energije, poleg tega pa prispevali k še večji prometni varnosti vseh udeležencev v prometu,« je v zvezi s tem projektom dejala podžupanja mag. Renata Kosec.

Meritve se bodo izvajale v Domžalah in sicer na Ljubljanski cesti (odsek med AS Domžale in Gasilskim domom Stob – Depala vas) ter na Savski cesti (odsek med Krakovsko in Stransko ulico) približno dva meseca. Na obeh odsekih bosta nameščena radarja, ki bosta merila hitrosti vozil. Radarja sta brez kamer in brez prikaza hitrosti. S tem je zagotovljena popolna anonimnost. Zmanjšanje osvetljenosti človeškemu očesu ne bo opazno, saj so spremembe izredno majhne.

Na Občini Domžale so še povedali, da jim bodo podatki, ki jih bosta zabeležila radarja, na voljo za kasnejšo obravnavo in izvedbo ustreznih ukrepov.

Miha Ulčar; Foto: splet

 

Komentarji uporabnikov
Tagi