1. Festival podjetništva presega vsa pričakovanja

Domžale so prva slovenska občina, ki bo aktivno pristopila k spodbujanju upokojencev, da znova poženejo po žilah podjetniško kri. Občina Domžale je podprla prizadevanja Obrtne zbornice Domžale, ki je 1. Festival podjetništva v celoti namenila generaciji v tretjem življenjskem obdobju in odziv upokojencev na ponujene aktivnosti je nad pričakovanji, so nam povedali na zbornici.

V ponedeljek so gostili dvajset izbranih slovenskih podjetniških mentorjev, s katerimi so iskali rešitve in modele, kako pomagati starejšim, da podjetniško zaživijo. Praviloma se zadnja leta vsa prizadevanja usmerjajo na mlade start-upe, modra in izkušena generacija pa je na tem področju prezrta. Mellanie Grudniik, vodja podjetniških projektov na zbornici, ter Karolina Kalan, direktorica Obrtne zbornice Domžale, sta mentorje spodbudili k razmisleku, kako pomagati k reaktivaciji ljudi v tretjem življenjskem obdobju.

Festival podjetništva: Srečanje podjetniških mentorjev.

V torek so na domžalski Obrtni zbornici, ki postaja pravo podjetniško stičišče, pripravili delavnico na temo Kako dodatno zaslužiti v penziji? Skoraj sedemdeset udeležencev je najprej prisluhnilo nasvetom, kako narediti »biznis« v tretjem življenjskem obdobju, v drugem delu pa še, kakšno pravno oziroma formalno obliko izbrati, da jih ne bi udarili po žepu morebitni davki ali celo zmanjšanje pokojnine. Praktični delavnici je sledilo še druženje, na katerem so upokojenci dobili besedo tudi na temo, s kakšnimi storitvami se jim lahko približa obrtna zbornica.

Festival Podjetništva: “Kako zaslužiti v penziji.”

Sreda je bila namenjena dogajanju v knjižnici, kjer je tudi podžupanja mag. Renata Kosec skupaj z udeleženci iskala rešitve, kako slišati glas starejših, slednjim pa so se pridružili zmagovalci letošnje sezona Štartaj Domžale in srkali nasvete in modrosti (nekdanjih) podjetnikov, ki so jih opozarjali na morebitne poslovne pasti.

Festival podjetništva: “Kako slišati glas starejših.”

V okviru 1. Festivala podjetništva se je danes odvijala še skupna novinarska konferenca Občine Domžale in Obrtne zbornice Domžale, na kateri so Zoran Poljšak, predsednik Obrtne zbornice Domžale, Karolina Kalan, direktorica Obrtne zbornice Domžale, mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale in Mellanie Grudniik, vodja podjetniških projektov na Obrtni zbornici Domžale predstavili potek prvega festivala podjetništva ter razkrili ambiciozne načrte: Ker je podjetništvo doma v Domžalah, bodo prav tu uvedli nekaj novih nacionalnih projektov:

  • za šolajoče podjetniško bralno značko in dneve podjetništva,
  • za aktivno generacijo Akademijo podjetnosti,
  • za starejše pa medgeneracijske podjetniške projekte.

Ti projekti bodo po besedah Karoline Kalan, direktorice Obrtne zbornice Domžale potekali pod sloganom `Podjetništvo je doma v Domžalah`: “Vsi vemo, da podjetništvo je doma v Domžalah. Tisti, ki tukaj živimo imamo to v genih in to žlahtno tradicijo ter prepoznavnost želimo nadaljevati in širiti tudi na nacionalni ravni.”

Novinarska konferenca (od leve): Zoran Poljšak, predsednik Obrtne zbornice Domžale, Karolina Kalan, direktorica Obrtne zbornice Domžale, mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale in Mellanie Grudniik, vodja podjetniških projektov na Obrtni zbornici Domžale.

Mellanie Grudniik, vodja podjetniških projektov na Obrtni zbornici Domžale je dejala, da so 1. Festival podjetništva posvetili generaciji v tretjem življenjskem obdobju, s čimer so zaorali ledino na tem področju, saj tega ni naredil še nihče. Po njenih besedah evropske raziskave kažejo, da bo leta 2030 vsak tretji Evropejec starejši od 65 let, kar pomeni, da se bo potrebno na to pripraviti ter spremeniti tudi poslovne modele: “Prav zaradi tega smo pri načrtovanju 1. Festivala podjetništva želeli testirati, če imajo starejši interes aktivno sodelovati pri soustvarjanju podjetništva še naprej oziroma, če želijo biti tako nekdanji obrtniki in podjetniki kot zaposleni aktivni še naprej. Pokazalo se je, da imajo volje, energije in želja za to dovolj. Prav tako možnosti za to, da bi bili aktivni v tretjem življenjskem obdobju obstajajo, vendar se bo potrebno na to pripraviti in obenem povezati vse akterje. Takšno povezavo bi omogočala posebna platforma, kar si bomo v prihodnosti prizadevali tudi vzpostaviti.”

Po besedah Mellani Grudniik so na festivalu podjetništva ugotovili, da imajo starejši dovolj volje, energije in želja, da bi ostali aktivni še naprej.

Nad odzivom starejših, da so pripravljeni sodelovati in biti aktivni še naprej, je bila navdušena podžupanja mag. Renata Kosec, ki je dejala, da s tem lahko veliko pridobimo vsi, saj se mlajši na ta način lahko veliko naučijo od starejših in obratno. “Veseli me, da je Obrtna zbornica Domžale ena izmed prvih, ki je v obliki podjetniškega festivala našla priložnost, kako aktivne starejše privabiti v svoj krog.” Nad uspešno izvedbo 1. Festivala podjetništva je bil zadovoljen tudi Zoran Poljšak, predsednik Obrtne zbornice Domžale, ki se je ob tej priložnosti zahvalil Občini Domžale in sodelavkam na zbornici.

Jutri bo izbrana delegacija podjetnikov sodelovala na Gospodarskem sejmu v hrvaških Križevcih, s tem pa se bo 1. Festival podjetništva zaključil. Vendar z napovedjo Karoline Kalan, direktorice Obrtne zbornice Domžale, da bo junija 2021 potekal kot vseslovenski festival podjetništva z medgeneracijsko noto, ko bodo v Domžale povabili vse od šolskih skupin do upokojencev na delavnice, usposabljanja in druge podjetniške aktivnosti, ki bodo trajale nepretrgoma kar osem dni.

Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Obrtna zbornica Domžale; Video: Miro Pivar

Tagi