Naslikano s piksli

V Centru za mlade Domžale je v četrtek, 18. aprila 2019, potekalo odprtje fotografske razstave »Naslikano s piksli«, ki so jo pripravili mladi fotografi pod mentorstvom Klemna Brumca. Gre za zanimiv projekt fotografov, ki so se poglobili v dela starih mojstrov ter jih predrugačili v novo, sodobno in digitalno podobo. Pri tem so morali uporabiti kar nekaj domišljije in iznajdljivosti, da so na koncu nastali pari slika-fotografija, zabeljeno s kančkom humorja.

V zgodovini so slikarji na fotografijo pogosto gledali s prezirom kot na »instantno umetnost«, nekakšen nebodigatreba, ki naj bi bil le faza. Čas je pokazal njihovo zmoto, celo še več: dandanes je med vse večjo poplavo fotografij prav slikarstvo postalo skorajda obskurna dejavnost.

Nadobudni fotografi Centra za mlade Domžale, ki znajo ceniti svoje predhodnike, so s kančkom ironije zasukali pogled in objektive na dela starih mojstrov in jih predrugačili v novo, sodobno in digitalno podobo. Projekta so se lotili: Janez Anžič, Maša Bahovec, Nika Ilić, Meggi Mezek, Petra Škrjanc, Gregor Vovk in Klemen Brumec, mentor. Razstava »Naslikano s piksli« predstavlja pare slika-fotografija, vse skupaj pa zabeli s kančkom humorja. Projekt, ki je zahteval nemalo časa, domišljije in iznajdljivosti, je sedaj na ogled v Centru za mlade Domžale.

Na odprtju razstave so avtorji skupaj z mentorjem predstavili svoja dela, obiskovalci pa so iz prve roke izvedeli, kako je nastajal par slika-fotografija, ki je od avtorjev zahteval nemalo časa, predvsem pa so se morali poglobiti v samo izbrano delo ter seveda ustvariti sličnega s piksli. Kot portretiranci so sodelovali njihovi bližji, v nekaterih primerih pa sami avtorji. Po videnem lahko rečemo, da jim je projekt uspel več kot odlično, zato si le vzemite čas in si oglejte razstavo. Pri tem pa se poglobite v drobne malenkosti, ki krasijo posamezna dela. Ker razstavljena dela vsebujejo par slika-fotografija, ne bo problema ohraniti širši pogled za prepoznavanje žanrske pestrosti izbrane umetnine. Ker je vse skupaj zabeljeno s kančkom humorja, se vam bo med ogledom razstave na obrazu narisal tudi kakšen iskriv nasmeh.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi