Mandale – Ustvarjalne delavnice za mlade

Center za mlade Domžale v sodelovanju z Urško Grošelj, akademsko restavratorko, organizira delavnice, na katerih boste korak za korakom ustvarjali slikane mandale na papir spoznali tehniko slikanja akril, barvanje mandal in okrasili mandale z barvnimi kamni.

Delavnice bodo sestavljene iz 4 srečanj, ki bodo potekala ob petkih, 8., 15., 22. in 29. november, ob 18. uri.
Število udeležencev: 4 do 10. Delavnica je brezplačna in namenjena mladim do 30 let.

Obvezne predhodne prijave do 4.11.2019 na info@czm-domzale.si ali 040 255 568.

Beseda mandala prihaja iz indijskega jezika sanskrt in pomeni krog, močan simbol življenja, enosti, harmonije, popolnosti, večnosti. Oblika mandale je simetrična, njeni barviti vzorci pa se širijo iz središča na vse strani. Sestavljajo jo različni simboli in liki geometričnih oblik, središče mandale pa povezujemo z našim bistvom.

Mandale so vizualno zanimive in delujejo hipnotično. Poživljajoče vplivajo na kreativni del možganov, analitični del možganov pa pomirjajo. Opazovanje mandale tako pomaga urediti misli in vzbuditi občutek globokega miru, zato se jo uporablja v podporo meditaciji in osredotočanju. Pomaga nam odkrivati občutek pomirjenosti s samim seboj, dviga našo zavest in nas povezuje  s spiritualnim svetom.

Motiv mandale so skozi zgodovino  različna ljudstva in kulture, od budistov, hindujcev do ameriških staroselcev, uporabljale za sprostitev, meditacijo in verske namene. Budistični menihi še danes ustvarjajo zapletene oblike in vzorce mandal iz zrnc barvastega peska. Izdelava zahteva izredno disciplino in natančnost, saj bi napaka lahko porušila ravnovesje. Ko mandalo po več dneh dokončajo, jo uničijo, kar simbolizira minljivost bivanja in nenavezanost. Nato stresejo pesek v reko, da širijo njen blagoslov.

Ustvarjanje vzorcev mandale in barvanje njenih oblik sprošča ustvarjalni potencial in nudi podporo samozdravljenju, vpogled vase in v svoje življenje.

Center za mlade Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi