Zvoki citer objeli središče Domžal

V soboto, 18. maja 2019, je bilo možno v središču Domžal na vsakem koraku slišati zvoke citer, saj je potekala tretja prireditev “S citrami po Domžalah”. Na prireditvi je sodelovalo kar 119 citrark in citrarjev iz vseh koncev Slovenije, ki so z igranjem na citre Domžalčanom pobožali duše in jim polepšali dan. Kljub nič kaj prijetni vremenski napovedi, se je zgodila množična udeležba citrark in citrarjev, zato je bil to zagotovo največji citrarski dogodek leta v Sloveniji.

Občina Domžale in Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje sta pripravila tretjo vseslovensko srečanje citrark in citrarjev, ki nosi ime “S citrami po Domžalah”. K sodelovanju so tudi letos povabili posameznike in skupine, ki igrajo na ta priljubljen ljudski instrument. Organizatorji so bili silno zadovoljni, saj se je letos srečanja pričakovano udeležilo 119 citrark in citrarjev iz vse Slovenije.

Prireditev se je na domžalskem tržnem prostoru pričela ob 9. uri, kjer je bila na sporedu predstavitev knjige o Mihi Dovžanu z naslovom Fant z zlatimi prsti, avtorja mag. Ivana Sivca, o čemer smo na našem portalu že pisali. Sledilo je svečano odprtje 3. dogodka »S citrami po Domžalah«, ki sta ga  z nastopom popestrila Citrarski kvartet Slovenije pod vodstvom prof. Petra Napreta in skupina Češminke. Prireditev, ki jo je vodila Tanja Vidic Goršak, je privabila množico obiskovalcev, ki so skupaj s citrarji iz vse Slovenije napolnili tržni prostor v Domžalah.

Vse zbrane so v uvodu srečanja pozdravili predsednik društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar, predsednica Citrarskega društva Slovenije Neli Zidar Kos in župan občine Domžale Toni Dragar, ki so vsem zaželeli, da dan čim lepše izkoristijo za druženje in sklepanje novih prijateljstev ter seveda čim več glasbenih užitkov ob igranju na citre. Vido Repanšek, vodja prireditev Dobrodošli v Domžalah na tržnem prostoru pa je Citrarskemu kvartetu Slovenije podaril domžalski slamnik.

V nadaljevanju so se  citrarji po skupinah razporedili po centru Domžal, ker so pred gostinskimi lokali in trgovinami ter še nekaterimi točkami na Ljubljanski cesti, igrali dobro uro. Ob 12. uri pa so se   vrnili na tržni prostor, kjer je sledil še nastop skupine Češminke z novim spletom plesov ter skupni nastop vseh citrarjev, ki so se udeležili tega enkratnega dogodka.

Citrarke in citrarji so v soboto po Domžalah iz citer izvabljali lepe melodije, ki jih je bilo  možno slišati na vsakem koraku, za kar gredo zasluge in vsa pohvala požrtvovalmima prof. Petru Napretu in Boži Bauer, ki sta pred prireditvijo, ko so se pripodili oblaki in poškropili zemljo dobesedno trepetala, da prireditev ne bi odpadla.  Prošnje so zalegle, vreme se je izboljšalo še pred začetkom prireditve in mili zvoki citer so zajeli Domžalske ulice, kjer so jim prisluhnili mimoidoči. Ob koncu so vse skupine dobile tudi priznanja, ki sta jim jih podelila Marjan Ravnikar in prof. Peter Napret.

Prireditev je potekala v okviru Tedna ljubiteljske kulture, ki letos v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveze kulturnih društev (ZKDS) poteka že šestič.Teden ljubiteljske kulture je predstavitev ustvarjalnosti v sodobni družbi. Gre za promocijo ljubiteljske kulture v celoti, ki je tako globoko vtkana v našo družbo, da si tovrstno produkcijo vsak državljan ogleda dvakrat letno. Vseslovenska akcija je namenjena podpori ljubiteljskim ustvarjalcem ter promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu. Več kot 107.000 prebivalcev Slovenije ustvarja v kulturnih društvih, med njimi so tudi naša kulturna društva, šole in vrtci.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi