Fant z zlatimi prsti, ki je znal pobožati mehke slovenske duše

mag. Ivan Sivec: Fant z zlatimi prsti - knjiga o Mihu Dovžanu

»Miha Dovžan je z milozvočnim zvenom citer desetletja božal mehke slovenske duše. Ponosni smo, da je avtor knjige v sodelovanju z RTV Veseljak poleg številnih knjig, ki jih je v preteklosti napisal tudi na tematiko slovenske narodno-zabavne glasbe, prav tako našel pisateljski prostor za zgodbo Ansambla Mihe Dovžana,« je ob predstavitvi knjige mag. Ivana Sivca na tržnem prostoru v Domžalah dejala Tanja Vidic Goršak, ki je povezovala prireditev S citrami po Domžalah, ki se je odvijala v soboto, 18. maja 2019.

Knjiga o Mihu Dovžanu »Fant z zlatimi prsti«, kakršne še ni bilo na slovenskem tržišču ima 344 strani ter več kot 200 črno-belih in barvnih fotografij. V njej najdemo strokovne zapise o citrah na slovenskih tleh, o Ivu Dovžanu s tremi konjički, Nakelskih pevcih Gorenjcih z božanskimi glasovi, natančno diskografijo Dovžanovih uspešnih z notami, mnenja in vtise najbližjih Mihovih sodelavcev, anekdote ter seveda njegovo podrobno osebno izpoved. V knjigi pa je priložena tudi zgoščenka s skladbami Mihe Dovžana. Knjigo je oblikoval Dušan Ivanuša.

Pisatelj mag. Ivan Sivec je na citrarskem srečanju orisal nastanek narodno-zabavne glasbe, ki jo je tudi znanstveno utemeljil z magistrskim delom, popisal pa v knjigah. Spregovoril je o citrah, ki so bile v tem alpskem prostoru prisotne že stoletja pred nastankom harmonike. Miha Dovžan je Slovencem vrnil citre in jih z vključitvijo v narodnozabavni ansambel populariziral in ponovno približal ljudem. Pravo kombinacijo za nov glasbeni izraz je našel v fantastičnem Vokalnem kvintetu Gorenjci, ki so nadaljevali ljudsko tradicijo Fantov na vasi in s svojim pristopom zvokovno obogatili. »S citrami je narodnozabavna glasba dobila nov zven usmerjen malo bolj v zabavno glasbo, kar je zazvenelo malo drugače od drugih ansamblov. Citre so prinesle svoj zven, Gorenjci, taki krepki fantje, pa so se znali zelo lepo prilagoditi tem skladbam. Ivanka Kraševec, ki je bila glavna solistka, je prišla iz sveta zabavne glasbe. Skupno zlitje moških glasov in pevkinega glasu ter tria in citer ospredju, je bila izjemna pogruntavščina,« je dejal mag. Sivec.

mag. Ivan Sivec je pred srečanjem citrarjev predstavil knjigo o Mihu Dovžanu, fantu z zlatimi prsti.

Nekaj pozdravnih besed je na srečanju zbranim in avtorju knjige namenil tudi Vido Repanšek, mag. Sivec pa se mu je ob koncu prireditve zahvalil ter poudaril, da ga veseli, da že vrsto let sodelujeta v narodno-zabavnih vodah. Prav tako ga veseli, da ima odličnega naslednika ter poznavalca in arhivarja slovenske narodno-zabavne glasbe, Simona Golobiča.

Za kulturni program med predstavitvijo knjige so poskrbeli citrar in glasbeni pedagog prof. Peter Napret, citrarka mag. Janja Brlec ter citrar Dejan Praprotnik iz Naklega.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi