Zgodba o uspehu: 20 let Likovnega društva Mengeš

Spomini na Likovno društvo Mengeš segajo natanko 20 let nazaj, ko so štirje navdušenci in ljubitelji likovnega ustvarjanja v druženjih ob jutranji kavicah moževali o vsakodnevnih zadevah in ob takih pomenkovanjih je vzniknila tudi pobuda za ustanovitev Likovnega društva Mengeš. Glavni krivci za to so Vinko Železnikar, Marjan Gabrilo, Janez Škrlep in Jože Mlakar. Slednji je postal tudi prvi predsednik društva. Njemu sta sledila še dva: Abid Behrič in Miro Kolenko.

Likovno društvo Mengeš letos praznuje 20-letnico obstoja. Društvo se je v teh letih razvilo v družbeno zelo aktivno, saj ne deluje le v okviru občine, temveč tudi na nivoju države in širše. V svoji dejavnosti ima mnogo projektov, ki jih vedno bolj uspešno izvaja. Tudi novo nastala foto sekcija, ki deluje v okviru društva že žanje prva priznanja in nagrade. Prav tako so aktivni tudi posamezni člani, saj organizirajo veliko razstav v širšem prostoru.

Ob 20-letnici društva so v sredo, 9. marca 2016, pripravili pregledno razstavo likovnih del članov, ki so soustvarjali društvo oziroma še aktivno delujejo v Likovnem društvu Mengeš.

»V teh letih se je društvo razvilo v družbeno zelo aktivno, saj ne deluje le v okviru občine Mengeš, temveč tudi na nivoju države in širše. V svoji dejavnosti imamo mnogo projektov, ki jih vedno bolj uspešno izvajamo. V zadnjem času se je v okviru društva ustanovila tudi foto sekcija, ki že žanje prva priznanja in nagrade. Vsi skupaj smo v obdobju dvajsetih let uspeli zgraditi in oblikovati življenjsko in delovno sredino – Likovno društvo Mengeš.

»Seveda pa društvo ne more resnično živeti brez delovanja in podpore vseh članov društva. Še posebej pa smo veseli pohval, spodbudnih besed in nasvetov vseh, ki so v preteklosti aktivno sodelovali v društvu, ga pomagali graditi in oblikovati. Vsak posamezni ali skupinski uspeh nam daje dodatno moč in energijo, da nadgrajujemo že osvojeno znanje o likovnih zakonitostih. S svojimi deli smo tako prepoznavni v ožji in širši okolici. Ni nam več nerodno pohvaliti se in reči, da smo postali veliki, prepoznavni in uspešni. Za slovenski kulturni in ustvarjalni prostor to nedvomno drži. To se odraža v pridobljenih priznanjih doma in v tujini. Lahko smo ponosni na prehojeno pot, na naš kolektiv in na vsakega posameznika, skupaj zmoremo veliko in še več …

Leonida Goropečnik, predsednica Likovnega društva Mengeš.

Ponosna sem, da lahko v tem obdobju vodim skupino podobno mislečih ljudi, katere druži ljubezen do ustvarjanja in umetnost. Za naš razvoj je pomembno članstvo v Zvezi likovnih društev Slovenije, ki nam omogoča, da s svojimi deli sodelujemo na skupnih vseslovenskih razstavah. Prav na osnovi strokovnega izbora del za te razstave lažje presojamo in primerjamo našo uspešnost z drugimi društvi. In naša bera s teh tekmovanj je ugledna, saj smo lastniki mnogih priznanj in certifikatov kakovosti, kot tudi že lastniki osmih Zlatih in ene srebrne palete za različne likovne zvrsti. Preteklo leto je ZLDS prvič točkovala uspešnost posameznih društev glede na oddana in nagrajena likovna dela po posameznih tematikah in deset najuspešnejših društev objavila, prvim trem pa podelila zlato, srebrno in bronasto plaketo. Prejeli smo Bronasto plaketo, na kar smo zelo ponosni«, je med drugim v svojem govoru med drugim dejala predsednica društva Leonida Goropevšek.

Čudoviti glasbeni uvod in popestritev prireditve so ustvarili ob klavirski spremljavi Mirana Juvana v duetu mlada virtuoza Gal Juvan in Marjeta Banko pod budnim očesom violinske pedagoginje Anastazije Juvan. Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, ki je čestital slavljencem in jim zaželel čim uspehov v prihodnje.

Mentor Likovnega društva Mengeš, Lojze Kalinšek.

Zahvale za dolgoletno sodelovanje:
1. Zveza kulturnih društev občine Mengeš
2. Turistično društvo Mengeš
3. Kulturno društvo Mihaelov sejem
4. Lovska družina Mengeš
5. Občina Mengeš
6. Kulturno društvo Anton Loboda
7. Osnovna šola Mengeš
8. Zveza likovnih društev Slovenije
9. Kulturno društvo Fran Maselj Podlimbarski – Krašnja
10. Boge Dimovski
11. Rajko Čauševič

Za mentorstvo:
1. Vinko Železnikar
2. Lojze Kalinšek

Za dolgoletno članstvo:
1. Teodora Blejec
2. Ina Malus
3. Milica Tomšič

Za vodenje društva:
1. Jože Mlakar
2. Abid Behrić
3. Miro Kolenko

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi