Za Folklorno skupino Trzinka je deset let plesnih korakov

Kako poskrbeti za vse mlade in starejše ljubitelje plesnega izročila, ki niso nikoli plesali ljudskih plesov, so še ali pa ne več tako gibalno in plesno razviti in v telesni kondiciji, bi pa plesali le v lastno zadovoljstvo, se družili in uživali v spoznavanju, prepevanju in plesanju teh plesov? V Trzinu vsem navdušencem plesnega izročila že deset let ponujajo najprimernejšo obliko spoznavanja ljudskih plesov na tako imenovani folklorno-plesno-pevski delavnici, kjer se udeleženci naučijo posameznih korakov in preprostejših plesov, brez postavitev ali z minimalnimi povezavami dveh ali treh plesov v celoto za popestritev učenja. Ob tem tudi zapojejo kakšno ljudsko pesem, in sicer na način, ki upošteva značilnosti ljudskega petja, kot je vsem znana Trzinka.

In tako minevajo dnevi, meseci in leta, koraki in petje je vse boljše, vrstijo se nastopi, najprej v domačem kraju, kasneje že malo dlje od svojega okolja, potem pa že na območnih srečanjih in če si dober, tudi na regijskem srečanju, kar je Trzincem letos tudi uspelo.

Potem pride še en mejnik in sicer deset let plesnih korakov pod strokovnim vodstvom Janeza Florjanca-Fofe in organizacijske vodje Danice Pendal. In kaj je ob takem jubileju najboljše. Prirediti folklorni koncert, kot so ga v petek, 1. junija 2018, v Kulturnem domu v Trzinu, na katerem so se predstavile vse folklorne skupine, ki delujejo v Folklorni skupini Trzinke, od najmlajše otroške, mladinske, do odrasle folklorne skupine. Ta je za konec premierno predstavila Primorske plese, ki so se jih naučili v letošnjem letu. Kot gostje je na jubilejnem koncertu nastopila Tamburaška skupina Bisernice iz Škofje Loke.

Pred začetkom jubilejnega koncerta, ki ga je povezoval Nejc Lisjak, so nekaj besed spregovorili predsednica Turističnega društva Kanja Trzin Dunja Špendal, v okviru katerega deluje Folklorna skupina Trzinka, župan Občine Trzin Peter Ložar ter minister za kulturo Tone Peršak. Vsi govorniki so čestitali vodstvu kakor tudi folklornikom za uspešno prebrodenih prvih deset let. Pred začetkom koncerta je Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, tokrat kot plesalec folklorne skupine Trzinka, odet v belokranjsko nošo, kot uradni vodja podelil prizadevnim folklornikom bronasta, srebrna in zlata Maroltova priznanja in sicer za pet, deset in petnajst let delovanja v folklorni skupini.

Sledil je veličasten koncert, kot se za deset letnico spodobi. Ob koncu so se zahvalili še vsem strokovnim vodjem, godcem ter posameznikom, ki jih običajno ne vidimo, pripomorejo pa ogromno, da društvo deluje normalno.

Naj sklenem z znanim rekom, ki pravi, da je glasba hrana duše, jaz pa kot folklornik v zrelih letih vedno dodajam še ples kot hrano za telo. Pri poustvarjanju izročila dobimo oboje, kar je res neizmerna sreča.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi