V ŽIVO ob 19:00: Neposreden prenos bogoslužja velikega četrtka iz Homca

Z današnjim dnem se je začelo velikonočno tridnevje – bogoslužno dogajanje velikega tedna, ki preko bogate simbolike in izbora svetopisemskih besedil uvede vernike v veliko noč, ki je najpomembnejši krščanski praznik. Na veliki četrtek zvečer praznujemo postavitev zakramentov svete evharistije in mašniškega posvečenja. Sveto mašo Jezusove zadnje večerje z učenci lahko v neposrednem prenosu iz cerkve Marijinega rojstva na Homcu, spremljate tudi na našem portalu ali preko naše Facebook strani. Neposreden prenos se bo začel ob 18.45 uri.

Veliki četrtek je praznik evharistije in praznik duhovništva. Na ta dan se spominjamo, kako je Jezus obhajal zadnjo večerjo s svojimi apostoli. Pri tej zadnji večerji je postavil zakrament sv. maše ali evharistije ter zakrament mašniškega posvečenja.

Na veliki četrtek dopoldan so škofje ordinariji skupaj z zbranimi duhovniki in ljudstvom v stolnih cerkvah darovali krizmene maše, ki so ime dobile po posvetitvi oljčnega olja v sveto krizmo. Oljčno olje, obogateno dišavnimi zelišči, nad katerim škof moli posvetilno molitev, postane sveta krizma. Škofje in duhovniki sveto krizmo uporabljajo pri podeljevanju zakramentov (krsta, birme ter mašniškega in škofovskega posvečenju) ter pri posvetitvi oltarja ali cerkve. Pri krizmeni maši so škofje blagoslovili tudi krstno in bolniško olje, ki se uporabljata pri podeljevanju zakramenta krsta oziroma bolniškega maziljenja. Duhovniki so pri tej maši obnovili duhovniške obljube in s tem pokazali povezanost s škofom in stolno cerkvijo.

(Foto: Toni Iglič)

Sv. maša Jezusove zadnje večerje z učenci

Na veliki četrtek zvečer bomo praznovali postavitev zakramentov svete evharistije in mašniškega posvečenja. Jezus je pri zadnji večerji izročil svoje telo in kri v jed in pijačo. Obenem je postavil zapoved medsebojne ljubezni, kar je simbolično storil z gesto umivanja nog učencem. Po zaključku maše duhovnik s spremstvom prenese posodo s posvečenimi hostijami, zakramentalno navzočega Jezusa, iz tabernaklja na posebno mesto oz. v »ječo«, ki predstavlja Jezusovo trpljenje v vrtu Getsemani.

Neposreden prenos svete maše Jezusove zadnje večerje z učenci, ki se bo v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu pričela ob 19. uri, daroval pa jo bo župnijski upravitelj Gašper Mauko, si lahko ogledate na našem portalu in naši Facebook strani.

Vsa bogoslužna dogajanja na velikonočno tridnevje, ki bodo potekala v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu, bomo vse dni z neposrednim prenosom v živo prenašali na našem portalu. Vabljeni k ogledu tudi jutri v petek, 19. 4., s pričetkom ob 19. uri, v soboto, 20. 4., s pričetkom ob 20. uri ter na velikonočno nedeljo, 21. 4., s pričetkom ob 7.00 uri.

Miha Ulčar; Video: HDV Studio

 

Tagi