V veseli december z gasilci iz Blagovice

Lansko leto so gasilci in gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Blagovica prvič organizirali dobrodelni koncert z naslovom ‘Skupaj, za nov gasilski center’. Zanj so se odločili z namenom, da skupaj z občani in občankami zberejo del sredstev za dokončanje novega Gasilskega centra v Blagovici. Odlični odzivi po koncertu so jih spodbudili k temu, da zopet organizirajo koncert za dober namen in poskrbijo za glasbeno dogajanje v začetku veselega decembra. Odlična glasba, smeh in druženje se je odvijalo v nedeljo, 1. decembra, v telovadnici in pred vhodom Podružnične šole Blagovica, kjer so se zbrani zadržali tudi dlje časa.

»Dogodek je že drugo leto zapored odlično uspel. V prvi vrsti nas najbolj veseli, da se glasbeniki na povabilo z veseljem odzovejo in nastopajo brezplačno, saj vedo, da se resnično trudimo z zbiranjem sredstev za dokončanje težko pričakovane pridobitve za ta del občine Lukovica. Brez njih koncerta verjetno ne bi bilo, zato jim tudi ob tej priložnosti v imenu vseh članov PGD Blagovica izrekam iskreno zahvalo,« pojasnjuje Andraž Štrukelj, predsednik komisije za mladino v PGD Blagovica in vodja organizacije dogodka.

Odličen odziv kaže na to, da si krajani želijo glasbenega dogajanja tudi v zimskih mesecih in se zavedajo pomembnosti udeležbe, s katero podprejo hitrejše dokončanje Gasilskega centra.

Od polke do spomina na Dalmacijo

Kot prvi je v Blagovici nastopil Ansambel Banovšek, ki bo poleti 2020 tudi igral na veselici v Blagovici. Veselica bo tako kot v tem letu potekala dva zaporedna večera, in sicer 21. ter 22. avgusta. Za ansamblom so nastopili fantje iz Klape Sidro s skladbama ‘Zora bila‘ in ‘Niko se ne smije kao ti’. Svojo podporo so pokazali tudi gasilci iz Centra za zaščito in reševanje Domžale, saj se je z dvema skladbama v Blagovici prvič predstavil njihov osemčlanski zbor.

Zbrane sta nagovorila predsednik PGD Blagovica, Blaž Judež ml. in županja mag. Olga Vrankar. Predsednik je pozdravil tudi podžupana Vincenca Dragarja, predsednika Gasilske zveze Lukovica Roberta Maslja, vodjo PŠ Blagovica Mojco Sušec in izrazil veselje ter zahvalo tako obiskovalcem kot tudi nastopajočim in vsem gasilcem, ki so pomagali pri odlični izvedbi dogodka.

“Veseli me, da se mladina motivira in vzgaja v nesebični pripravljenosti za skupnost kot pomembna protiutež egoizmu in odtujenosti,« je dejala županja mag. Olga Vrankar.

Gasilni dom mesto zbiranja, obveščanja, hrambe opreme in zgodovinske kronike društva

Županja je v svojem govoru izpostavila pomen gasilstva za celotno državo, še posebno pa za podeželje in občino Lukovica. »Biti gasilec je častno, tradicionalno in nepogrešljivo poslanstvo tudi v moderni in digitalni dobi 21. stoletja. Najstarejša civilno-družbena organizacija na Slovenskem je nastala iz potrebe ljudi po učinkoviti in sistematični zaščiti ljudskega podeželja in največje vrednote človeškega življenja. Še danes združuje trdne, načelne in požrtvovalne može, ki so se jim začele pridruževati tudi ženske. Žal še tako sodobna gradnja ne more zagotoviti popolne varnosti pred ognjem. Samo takšna vseljudska zaščita privablja sama od sebe v svoje vrste tudi mlade fante in dekleta, ki jih je lepo gledati, kako se preizkušajo s svojimi mentorji na vse bolj razvejanih gasilskih tekmovanjih. Veseli me, da se mladina motivira in vzgaja v nesebični pripravljenosti za skupnost kot pomembna protiutež egoizmu in odtujenosti,« je dejala Vrankarjeva.

Kasneje so občinstvo s svojimi melodijami ogreli člani Ansambla Luka Razpotnika, člani Ansambla Gregorja Kobala in akustični duet s kitaro NikaAnže. Za največ smeha je poskrbel bratranec Ivana Serpentinška, in sicer je Tone Serpentinšek s svojimi pripovedmi nasmejal prav vse v dvorani.

Tretji koncert morda že v novem Gasilskem centru?

Gasilce veseli, da je koncert lepo sprejet med ljudmi in da so že drugo leto zapored razprodali vstopnice. Odličen odziv kaže na to, da si krajani želijo glasbenega dogajanja tudi v zimskih mesecih in se zavedajo pomembnosti udeležbe, s katero podprejo hitrejše dokončanje Gasilskega centra.

Za največ smeha je poskrbel bratranec Ivana Serpentinška, in sicer je Tone Serpentinšek s svojimi pripovedmi nasmejal prav vse v dvorani.

Ob tej priložnosti se gasilci PGD Blagovica zahvaljujemo vsem za podporo. Še vedno vabijo, da lahko s SMS sporočilom na številko 1919 prispevate 5 EUR za izgradnjo novega Gasilskega centra. Kot dodajajo malo za šalo in malo za res, že razmišljajo, kaj bi pripravili za naslednji december. Vse kaže, da bo dogodek postal tradicionalni znanilec najbolj prazničnega meseca v letu.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj, Arhiv PGD Blagovica

 

Tagi