V Radomljah zazvenela “Hišica draga domača”

»Hišica draga domača«, je naslov znane narodne pesmi, ki je tokrat nosila naslov letnega koncerta Moškega pevskega zbora Radomlje. In če je kdo še pred koncertom mislil, da bodo pevci zaradi takšnega naslova na koncertu prepevali le slovenske narodne pesmi, se je malce uštel, saj ni bilo tako. »Hišica draga domača« so pevci MPZ Radomlje pred kratkim zapeli ob odprtem grobu tragično preminulega pevskega tovariša Antona Urbanija. Kadarkoli so po vajah kam zavili in je ob dobri kapljici zazvenela pesem, so na Antonovo željo vedno zapeli tudi »hišico«. Pesmi, ki so izzvenele na tokratnem koncertu, še posebej Antonova najljubša, so zapeli njemu v spomin.

Letni koncert, ki  ga je pripravil Moški pevski zbor Radomlje se je odvijal v soboto, 7. decembra 2019, v Kulturnem domu Radomlje. Kot gostje so nastopile pevke Ženskega pevskega zbora Trzinke, oba zbora pa je vodil zborovodja Primož Leskovec. Klavirsko spremljavo nekaterim pesmim je pridodala prof. Martina Golob Bohte. Z vezano besedo je med pesmimi spretno krmaril Igor Lipovšek. Koncerta se je udeležil tudi podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, ki je ob krajšem nagovoru čestital pevcem za hitro bližajočega Abrahama ter jim zaželel še veliko skupnih let ob prepevanju na koncertih ali pa v ožji družbi.

Pevci Moškega pevskega zbora se v tej sezoni skupaj z zborovodjem Primožem Leskovcem pripravljajo na 50-letnico delovanja, ki ga bodo obeležili prihodnje leto. Zato so bili toliko bolj veseli in počaščeni, da je velika množica obiskovalcev koncerta sobotni večer z njimi in med prepevanjem slovenskih narodnih, zabavnih in dalmatinskih pesmi.

Na koncertu sicer v povezovalnem programu ni bilo dosti govora o zboru, o njegovih uspehih in gostovanjih, saj bodo o tem bolj podrobno spregovorili ob njihovem jubileju. Takrat bo o njihovem zboru prav gotovo povedano in zapisano vse, kar se jim je v  petih desetletjih delovanja zanimivega zgodilo.

Na sobotnem koncertu so se s samostojnim nastopom in ob skupnih pesmih z MPZ Radomlje, predstavile tudi članice Ženskega pevskega zbora Trzinke iz Trzina. Kot je v povezovalnem programu dejal povezovalec Igor Lipovšek, so že od nekdaj Trzinska dekleta rada pogledovala po postavnih fantih iz drugih krajev. Pred letom in pol so se zagledale v Primoža Leskovca iz sosednjih Domžal, ki je tako postal njihov zborovodja. Z njim so Trzinke dobile še radomeljske pevce, s katerimi si večkrat delijo oder na skupnih nastopih. Trzinke se v njihovi družbi počutijo varne in ponosne, predvsem pa hvaležne za skupno petje. Trzinke pojejo tretje leto, za njimi pa je že preko petdeset nastopov. Poleg nastopov v domači trzinski občini, gredo rade volje gostovati tudi v druge kraje po Sloveniji in pa tudi izven nje. Združuje jih ljubezen do petja in druženja. So ljubiteljice različnih žanrov pesmi, kar je bilo možno slišati tudi na tem koncertu. Najbolj pa so vesele, ko jih poslušalci nagradijo z aplavzi.

Odličen koncert pred prihajajočim Abrahamom, ki ga bodo, v to sem prepričan, še bolj odlično in s še več pesmimi počastili prihodnje leto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi