V Mengšu ohranjajo dolgoletno tradicijo postavljanja velikega mlaja

V Mengšu imajo dolgoletno tradicijo postavljanja mlaja ob prvem maju. To so počeli že pred prvo svetovno vojno. Od samostojnosti države pa je postavljanje mlaja v domeni gasilcev, ki delujejo v Gasilski zvezi Mengeš. Vsako leto smreko poseka in pripravi drugo društvo. Letos so priskrbeli 32 metrov dolgega gasilci iz Topol, postavili pa so ga vsa tri društva: PGD Mengeš, PGD Loka in PGD Topole.

Poseben čar tega dogodka je, da se gasilci pri postavitvi mlaja ne poslužujejo raznovrstne novejše tehnike, temveč mlaj postavijo ročno tako kot včasih, v skladu s tradicijo. Za to pa je potrebno večje število ljudi, ki morajo delovati enotno, da lahko varno postavijo mlaj. Da postavitev mlaja poteka nemoteno, skrbi vedno poveljujoči, ki budno spremlja dogajanje in z ustreznim poveljem daje ostalim navodila. Dolga leta je postavljanju mlajev poveljeval nekdanji dolgoletni poveljnik PGD Mengeš Franc Blejc, ki je bil tudi letos prisoten pri postavljanju mlaja in je dal sodelujočim marsikateri nasvet.

Zadnja leta za povelje pri postavitvi mlaja skrbi sedanji poveljnik PGD Mengeš Tomaž Žargi, ki mu je skupaj z ekipo več kot štirideset gasilcev, po dobri uri uspelo postaviti mlaj. Sledil je še dvig zastave, skupinska gasilska fotografija in pogostitev.

Mengšani so nam še s ponosom povedali, da so leta 1974 na kmetiji pri Jamšku na Pristavi, postavili 64,5 metrov visok mlaj, ki je bil sestavljen iz treh »štukanih« smrek, ki so jih iz Kolovca pripeljali s konjsko vprego. Mlaj so takrat postavili za dekliščino na kmečki ohceti.

Dogodek pa je bil zanimiv tudi za mimoidoče, ki so si z zanimanjem ogledovali star običaj postavljanja mlaja. Z ohranjanjem te stare tradicije gasilci v Mengšu skrbijo, da naši stari običaji še živjo. In prav je tako!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi