V Kulturnem domu Mengeš razstavili »Ornament«

Jesenska razstava članov in članic Likovnega društva Mengeš z naslovom »ORNAMNENT« je postavljena v Kulturnem domu Mengeš, njeno odprtje je bilo 13.11.2019 ob 18. uri. V deževnem novembru je prava popestritev za ogled ornamentov na stenah v preddverju doma.

Obiskovalce je nagovorila predsednica Leonida Goropevšek in povedala nekaj besed o ornamentu. Ornament je posamezen okras, sestavljen iz različnih rastlinskih, živalskih, geometrijskih in drugih motivov, ki nosi določeno simboliko. Pomen ornamenta je bil v ljudskem okraševanju zelo velik in je bil prisoten v vseh kulturah in v vseh obdobjih. V modernei dobi pa se najvelč uporablja v arhitekturi in pri proizvodnji uporabne umetnosti. V marsikateri primitivni kulturi je bil ornament edini način likovnega izražanja.

Prireditev so popestrili zvoki citer glasbenice Franje Končnik, ki so se lepo zlili v preddverje z razstavljenimi motivi in delovali zelo slovensko.

Razstavljenih je 19 slik, 15 avtorjev v različnih tehnikah in motivih, vsem pa je skupen ornament. Poleg tega je mozaična skupinska slika iz 16, širine 3m in višine 2m. Na razstavi sodelujejo Lojze Burja, Leonida Goropevšek, Ana Karo, Aleš Koman, Martina Kozamernik, Diana Korelc, Binca Lomšek, Špela Magister, Ina Malus, Mira Resnik, Barbara Rabič, Emanuela Rodica, Marjana Tavčar, Helena Testen in Milica Tomšič. Ta skupinska slika nam sporoča z narodnim izrekom »Običaji starine so ščit domovine« kako pomembno je ohranjanje dediščine za narod.

Razstavo je odprl Jože Vahtar, predstavnik Zveze kulturnih društev Občine Mengeš in v nagovoru pohvalil delo našega društva, ki je ponovno presenetilo z izvirno razstavo.

Razstava bo na ogled do 6. 1. 2020 ob sredah med 10. In 12. uro ter med 18. in 20. uro. Ogled bo možen tudi ob dnevih predstav eno uro pred predstavo.

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Binca Lomšek

Tagi