Pokažem se fantu v pisanem gvantu

Izšla je težko pričakovana knjiga “Pokažem se fantu v pisanem gvantu”. Gre za knjigo z bogatim slikovnim gradivom in bogato vsebino. S knjigo so počastili 50-letnico Dnevnov narodnih noš in oblačilne dediščine.

V petek, 10. septembra 2021, so v Galeriji Mihe Maleša v Kamniku predstavili publikacijo, ki so jo izdali ob 50-letnici prireditve Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Publikacija, ki so jo naslovili “Pokažem se fantu v pisanem gvantu”, je zelo bogata s fotografijami in zapisi, pri njenem nastanku sta sodelovala etnologa dr. Marija Klobčar, dobitnica Murkove nagrade za leto 2020 in dr. Bojan Knific, višji kustos v Galeriji Tržič. Glavna urednica je bila mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Predstavitev je vodil Anže Slana.

Predstavitve knjige so se udeležili Matej Slapar, župan Občine Kamnik, Aleksander Uršič podžupan Občine Kamnik, Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, Tone Fičar, vodja Območne izpostave JSKD Kamnik, Marjan Kocjan iz D.C. Studia ter ljubitelji dnevov narodnih noš. Da je bil dogodek še bolj pristen, so v narodnih nošah sodelovali člani Turističnega društva Radomlje: Peter Zvonc, Ajda Cerar, Silva Hacin ter Veronika Pogačar. Ravno njihove noše je veliki raziskovalec in poznavalec narodnih noš dr. Bojan Knific pohvalil, saj so bila originalna, z roko delana in stara.

Mag. Zora Torkar, univ. dipl. zgodovinarka, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik, je za naš portal dejala, da žal letos Dnevov narodnih noš ne bo, je pa v Galeriji Mihe Maleša odprta likovna razstava na temo narodnih noš. Več o razstavi si boste lahko prebrali v našem drugem prispevku.

Mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, ki je vodila pogovor z avtorjema knjige dr. Bojanom Knificom ter dr. Marijo Klobčar, je v predstavitvi knjige dejala, da je le ta razdeljena na tri sklope. V prvem sklopu dr. Bojana Knifica je predstavljena Gorenjska noša, slovenski narodni ponos, v drugem sklopu dr. Marije Klobčar so predstavljeni Bela peča, sklepanc zlat ter podobe oblačenja na kamniških dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine. V tretjem sklopu pa je 50 podob z dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.

Tako župan Matej Slapar, podžupan Aleksander Uršič kot tudi Rok Jarc, direktor ZTŠK Kamnik so si bili v pozdravnem govoru enotni, da leto 2021 žal ni bilo naklonjeno, da bi ponosno in z navdušenjem praznovali 50-letnico Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku, zato si skupaj z vsemi občani srčno želijo, da bi jim bilo prihodnje leto bolj naklonjeno.

Pričujoča publikacija “Pokažem se fantu v pisanem gvantu” je sad prizadevanja, da se 50-letnica zaznamuje tudi v pisni obliki z namenom, da jo bodo pomnili tudi zanamci. Tako pomemben jubilej je priložnost, da kamniško tradicijo ohranjanja oblačilne dediščine predstavijo s strokovnega vidika in širši javnosti tudi zunaj občine Kamnik. Tako delijo ponos, da s prireditvijo, ki jo vsako leto obišče veliko ljudi od vsepovsod, ohranjajo del identitete, ki jo predstavljata tudi oblačilna dediščina in pripadnostni kostumi oziroma tako imenovana »narodna noša«.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi