Poezija zdravi

Svetovni dan poezije v Knjižnici Domžale

Svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, je priložnost, da s pesmijo pozdravimo pomlad.

Leta 1938 je ameriška pesnica Tessa Sweezy Webb dala pobudo za ustanovitev dneva poezije. Prvotno so ga praznovali v zvezni državi Ohio, in sicer 15. oktobra, v spomin na rojstni dan Virgilija, starorimskega pesnika. Do leta 1951 je postal nacionalni dan poezije, ki so ga praznovali v ZDA in Mehiki, nato pa je postal svetovni dan.

Vprašanje praznovanja je obravnaval UNESCO. Veliko pozornosti je bilo namenjene vlogi poezije pri ohranjanju jezikovne raznolikosti in ogroženih jezikov ter zbliževanju ljudi različnih kultur. Nov datum, potrjen leta 1999 na 30. generalni konferenci Unesca v Parizu, je bil 21. marec.

V naši knjižnici smo že na kulturni praznik pripravili literarni natečaj in povabili vse ljubitelje poezije, da nam do 3. marca pošljete svoje prispevke. Sodelovalo je 15 ljubiteljev poezije, ki je ustvarilo 32 pesmi in verzov.  Med njimi je komisija izbrala tri najboljše, ki jih bomo nagradili. Nagrajenci bodo o prevzemu nagrade obveščeni po elektronski pošti. Vsi avtorji si bodo svoje najboljše pesmi lahko ogledali na razstavi v naši dvorani, in sicer od 20. marca do 7. aprila. Najboljše pesmi vseh avtorjev si lahko preberete tudi na naši spletni strani, v rubriki Zven besed pa smo vso izbrano poezijo tudi prebrali.


Rezultati natečaja Poezija zdravi 2023:

  1. nagradaKartografija neizpolnjene ljubezniEva Žnidaršič
  2. nagrada: Tvoje oči ima, Nataša Verk
  3. nagrada: Prvi poljub, Elena Skok

Octavio Paz je zapisal, da se bomo, če bomo pozabili na poezijo in če bo poezija prenehala obstajati, vrnili v prvobitni kaos. Mogoče bi se nam še pred leti zdela ta misel malo pretirana, a danes se zdi, da se Paz ni motil. Naša življenja so bistveno osiromašena, če v njih ne spustimo poezije.

Vabljeni k prebiranju in poslušanju.

Knjižnica Domžale

 

Tagi