Peški oktet – zelo aktiven pevski sestav, ki si zadaja vedno nove cilje

Kulturna društva se predstavijo

Pevci Peškega okteta prihajajo iz Peč, skrajno vzhodnega dela moravške občine, v kateri in za katero tudi največ nastopajo, seveda poleg porok, rojstnodnevnih zabav in pogrebov, včasih pa tudi kar tako za dušo. Niso pa jim več neznani tudi odri izven domače občine.

V organizaciji JSKD OI Domžale ter Knjižnice Domžale so v sredo, 18. oktobra 2023, odprli novo sezono dogodkov »Kulturna društva se predstavijo«, na katerem se vsak mesec predstavi kulturno društvo, ki deluje na območju nekdanje Občine Domžale, ki se je razdelila na Občine Mengeš, Trzin, Moravče in Lukovica. Vse občine imajo kar nekaj društev, ki delujejo na kulturnem področju. Eno takih društev je tudi Peški oktet. Fantje so se na dogodku predstavili v pesmi in besedi, vse pa podprli tudi z prikazom fotografij svojega delovanja od leta 2008 do danes. Poizkusili so se tudi v gledališki igri, katere del so prikazali s filmčkom. Drugače pa so sodelovali tudi v gledališki igri Divji lovec v Letnem gledališču Studenec. Vse zbrane je v uvodu pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale, celotno predstavitev Peškega okteta pa je vodila moderatorka Bernarda Mal.

Peški oktet je pevska skupina, ki deluje pod okriljem Kulturnega in Športnega društva Peče. Začetki Peškega okteta segajo v čas martinovega v letu 2008, ko so izvedli prve vaje, nadobudne Pečane pa je pod svoje vodstvo vzel izkušeni Miro Capuder, ki jih je žal zapustil leta 2020. Sedaj pevce vodi mlada, glasbeno izobražena Katja Kos, ko pa ona ne zmore več, pa palico v roke prime Peter Pirnat, član zbora Slovenske filharmonije. Ponosni so na oba. Ponosni so tudi na zgodovino, tradicijo ter zaklade Slovenije, zato radi prepevajo slovenske pesmi. Vedno in povsod, kjer nastopajo, pa se trudijo peti “z “in “za” dobro voljo.

Največ truda vložijo v dva tradicionalna koncerta – poletnega – v opuščenem kamnolomu nad Pečami – z dopustniškim pridihom, in zimskega – v župnijski cerkvi – z božičnim navdihom. Drugače pa nastopajo na raznovrstnih dogodkih kot so občinski nastopi, srečanja oktetov, revije pevskih zborov, poroke in pogrebi. Izvajajo vokalno glasbo za štiriglasno moško petje, letno pa imajo okoli trideset nastopov. Njihov repertoar zajema večinoma slovensko glasbo, lotijo pa se tudi kakšne tuje in Dalmatinske pesmi. So zelo aktiven pevski sestav, ki si zadaja vedno nove cilje. Njihov veliki projekt je bil izdaja CD zgoščenke s 14 pesmimi poleti 2023, katero so javno predstavili na njihovem tradicionalnem junijskem koncertu v kamnolomu nad Pečami. V projekt so vložili veliko svojega časa in  truda, vse z namenom, da je končni izdelek v ponos njim in v veselje njihovim poslušalcem. Seveda na predstavitvi Knjižnici Domžale ni manjkalo tudi veselih prigod, ki so jih pevci doživeli v  letih svojega delovanja. Drugo leto pa z ansamblom Ravbarji potujejo na gostovanje v Kanado.

Celoten dogodek s Peškim oktetom si lahko ogledate v videu zgoraj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi