“Mi z zavezanimi očmi” – nova pesniška zbirka Nine Kosmač

Izšla je pesniška zbirka pisateljice in pesnice Nine Kosmač, ki jo je poimenovala “Mi z zavezanimi očmi”, vsebuje pa ilustracije Rafaela Amaraga.

Pisateljica Nina Kosmač, avtorica romana Utvare, se je poizkusila v prostem verzu in postala tudi pesnica. Njeno pesniško zbirko pa je ilustriral svetovni zvezdnik Rafael Amargo. Kosmačeva je bila prepričana, da svoje pesmi, ki so nastale za časa korone, nikdar ne bodo objavljene v knjigi. Je pa nekaj pesmi predhodno objavljala na našem portalu.

Nina je bila prepričana, da bo v letošnjem letu izdala zbirko kratkih zgodb “Srebrn prah”, vendar ji je Pizzerija Matiček iz Radovljice ponudila celotno pokroviteljstvo pesniške zbirke. Pisateljica je sprejela priložnost in v samozaložbi izdala pesniško zbirko s celotnim pokroviteljstvom pizzerije z dramskim imenom: “Ta veseli dan ali Matiček se ženi”. Gre za ekskluzivno izdajo 170 izvodov, ki so na voljo v Kocka baru v Radovljici, vsebujejo pa tudi Ninino posvetilo in njen podpis. Njena pesniška zbirka se smatra za socialno poezijo, vendar Kosmačeva pravi, da gre za koncept vsesplošne in individualne slepote, ki jo lahko interpretiramo kot “slepi med avtomobilsko vožnjo” ali pa vpliv “Saramagove slepote in pesmi o slepoti Ruben Daria”.

Za več informacij o knjigi ali predstavitvah, lahko kontaktirate avtorico preko elektronske pošte na e-naslov nkosmac2910@gmail.com.

“Mi z zvezani očmi je knjiga, ki je kritična do merkantilizma, ki je nastal pred mnogimi stoletji ter je hkrati oda in pesniški poklon mojstrom poezije, ki so govorili o slepoti. Z zbirko sem želela izkazati spoštovanje pesnikom slepote: Prešernu, Ruben Dariu in Saramagu. Pesmi niso imitacije ali posnemanje njihovih del, marveč samo skromna zahvala vplivu omenjenih velikih mojstrov,” nam je zaupala Kosmačeva.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv Nine Kosmač

 

Tagi