Kockar

Recital posvečen knjigi Kockar, avtorja Fjodora Mihailoviča Dostojevskega

“Ali je to recital poezije in proze?”, je vprašala starejša elegantna upokojenka, medtem ko ji je igralec Boris Lavrih razdelil tarok karte. “Seveda, gospa”,  je odgovorila organizatorka recitala pisateljica Nina Kosmač. “Če dobite zmagovalno karto, vam bomo na koncu recitala, podarili zastonj knjigo. Pa še to vam zaupam, vse črne in rdeče karte so zmagovalne, torej vam bomo ob mesecu branja vsem podarili knjigo”.

Kocka bar je bil 7. septembra 2021, ob 11. uri polno nabit s publiko upokojencev in brezposelnežev, ki so se udeležili recitala poezije in proze. Nastop se je pričel s pesmijo pokojnega kantavtorja Balaševića, ki se glasi: “kockar se krije u svakom od nas in čeka pravi čas …”

Kosmačeva je vključila občinstvo v recital in vsi skupaj so odrecitirali Prešernovo ” Vrbo”, nato pa je igralec Boris Lavrih interpretiral pesem o vojni posvečeno aktualnemu konfliktu v Afganistanu, ko pa je pisateljica odrecitirala odlomek o žalosti Ivana Cankarja, pa je publika stopila na noge med bučnimi aplavzi in vzkliki.

Za konec pa je Kosmačeva pokazala svoje kockarske sposobnosti in končala recital s trikom iz kart. Vsekakor je bil nenavaden dogodek posvečen kockarjem, kjer se je brala tudi Mozetičeva poezija o tem, kako smo dostikrat odvisni od sreče v življenju in kako si ga tudi sami včasih nehote “zakockamo” z nepravimi odločitvami.

Ponovitev recitala bo v petek v Kocka baru v Radovljici ob 18. uri , kjer bosta Miša Colja in Manca Japelj zaplesali.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv Nine Kosmač

Tagi