Kakovost mengeških likovnikov potrjujejo številne nagrade in priznanja

Kulturna društva se predstavijo: Likovno društvo Mengeš

Likovno društvo Mengeš deluje že dobrih 27 let in je zelo aktivno z lastnimi samostojnimi razstavami, sodelovanji z drugimi društvi, ter na likovnih in fotografskih natečajih po Sloveniji in v tujini. Kakovost likovnikov mengeškega društva potrjujejo številne nagrade in priznanja, certifikati, zlate, srebrne in bronaste palete. V zadnjem obdobju so s strani Zveze likovnih društev Slovenije prejeli Zlato paleto. S pomočjo Občine Mengeš izvajajo načrtovane projekte, sicer pa se njihova umetniška dela rojevajo ob zgodbah, spominih in svobodni domišljiji. Poganja jih navdih, ki v njihovih delih izžareva kot sonce, ki jih s svetlimi toplimi žarki poboža in obliva z novo, vedno svežo energijo.

Na dogodku “Kulturna društva se predstavijo”, ki je v Knjižnici Domžale potekalo v torek, 28. februarja 2023, je tokrat potekala predstavitev Likovnega društva Mengeš, ki je ob tej priložnosti pripravilo tudi razstavo. Dogodka, ki je potekal v organizaciji JSKD OI Domžale in Knjižnice Domžale, so se med drugim udeležili župan Občine Mengeš Bogo Ropotar, predsednica Likovnega društva Mengeš Helena Testen in predsednica Zveze kulturnih društev Domžale Klavdija Gregorin Štiftar.

Dogodek je obiskal tudi mengeški župan Bogo Ropotar.

Zbrane je v uvodu pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, v nadaljevanju pa je Helena Testen, predsednica Likovnega društva Mengeš predstavila njihovo društvo ter orisala pot likovnikov in likovnic v svojem 27 letnem delovanju. Začetki segajo v leto 1996, ko so se štirje slikarski prijatelji in likovni navdušenci odločili v svojem kraju ustanoviti društvo. Društvo sedaj šteje dvajset članic in članov, nekatere članice pa delujejo od same ustanovitve. Društvo je ljubiteljsko, sčasoma pa so z mentorji pridobili veliko znanja, likovnih izkušenj in tako napredovali s svojimi deli, ki so postajala čedalje bolj kakovostna. Njihov razvoj so vodila vsakoletna izobraževanja in različna predavanja. Zasluge za nadaljnji razvoj, izobraževanje in ohranitev kakovosti ima njihov stalni mentor, likovni pedagog, slikar in fotograf Jože Kalinšek, ki jih likovno usmerja in vodi zadnjih trinajst let. Tako z lastnimi izzivi izpopolnjujejo svoje znanje in sproti dozorevali na področju slikarstva, risbe, grafike, kiparstva in fotografije. Tako se velikokrat uvrstijo na regijske, območne in državne razstave. Kakovost njihovih del potrjujejo nagrade, številna priznanja, zlate, srebrne in bronaste palete posameznikov. Najbolj pa so ponosni, ko so pred nekaj leti kot celotno društvo prejeli državno nagrado zlato paleto. Prispevek njihovemu uspehu prispeva prav vsak posameznik in član s svojimi izjemnimi deli. Delujejo tudi na različnih Ex Temporah po Sloveniji in Hrvaškem. Udeležujejo se tudi regijskih, državnih in meddržavnih tečajev, kjer se lahko pohvalijo z nagradami.

Zgodovino in delovanje Likovnega društva Mengeš je predstavila predsednica Helena Testen.

V nadaljevanju je magistrica akademskega slikarstva Mira Resnik na projekcijskem platnu obiskovalcem dogodka predstavila razstavo grafičnih listov velikega formata z naslovom »Moje drevo«, ki so jo odprli v sredo, 20. aprila 2022, v prostorih Občine Mengeš. Povedala je, da so v ospredje silili njihovi novi izzivi. Pri tem so se soočili z digitalnim delom in vseživljenjskim učenjem. V tem času jih je ves čas k sebi v okolici doma vabila narava, gozd. Začeli so bolj opazovati, in se znali tudi ustaviti. In utrnila se jim je ideja. Ob pogledih na naravo so se jim v vsej lepoti približala prav drevesa. Izbrali so grafično tehniko linorez. Pričeli so s predavanjem in tečajem pod mentorstvom prof. Lojzeta Kalinška. Vsak član si je po svoje zamislil svoje drevo v likovni podobi, ki jo je prenesel na podlago oz. matrico in jo izrezljal. V mesecu januarju in februarju so skupaj z mentorjema, prof. Lojzetom Kalinškom in njo nadaljevali z grafičnimi odtisi na velikih formatih. Z njuno pomočjo so jim ob preizkušanju različnih barvnih kombinacij in nanosov na matrico, grafični odtisi tudi uspeli.

Magistrica akademskega slikarstva Mira Resnik je zbranim zaupala, da se v društvu lotijo številnih izzivov.

V nadaljevanju je Mira Resnik, magistrica akademskega slikarstva skozi zgodovino umetniških del predstavila začetke nastajanje grafične tehnike visokega tiska lesorez, kasneje linorez in strokovno predstavila omenjeno tehniko. Obenem je povedala, kako so se člani lotili njihovih grafičnih del. Poudarila je, da so tokrat prvič na grafični stiskalnici oz. preši za tisk le odtisnili grafične liste visokega tiska na velikem formatu. Tako so posamezni likovniki ustvarili tudi dvobarvno in celo tribarvno kombinacijo svojega odtisnjenega dela.

Ob tej priložnosti so na ogled postavili tudi nekaj svojih del.

Zbranim je podpredsednica Likovnega društva Mengeš Emanuela Rodica predstavila njihov projekt »Galerija na prostem – Sprehod ob Pšati«. Po njenih besedah gre za njihov tradicionalni dogodek, ki ga vsako leto organizirajo v mesecu juniju, nanj pa povabijo slikarje, ljubitelje slikanja iz drugih slovenskih društev, župana idr. Lani so se odzvali likovniki, slikarji iz društva Starosa iz Pirana, iz Likovnega društva Laško, člani društva Liki iz Kisovca, člani društva Lila iz Litija in slikarji iz Trbovelj. Ker so lani sodelovali z AIA Mladinskim centrom Mengeš in Zavodom Revivo, ki se ukvarjajo z raziskovanjem vodotokov slovenskih rek, potokov in ohranjanjem vodnih ekosistem, je bila to za likovnike spodbuda za ustvarjanje novega projekta v povezavi s to ekološko temo. Na velika platna so člani Likovnega društva naslikali motive potoških, reških živali: sive čaplje, žabe, race, kačje pastirje, potoškega raka, vodomca. V Staretovem drevoredu so se med drevesi pod dišečimi lipovimi krošnjami razobešena platna v modro zelenih odtenkih lepo zlila in prepletla z naravo.

Podpredsednica društva Emanuela Rodica je predstavila projekt Galerija na prostem – Sprehod ob Pšati.

V priljubljenem drevoredu ob potoku Pšata, kjer je senca, mir in kjer nežno pihlja veter, so za vse udeležence slikanja postavili trideset slikarskih stojal, na katerih so bila razstavljena različna slikarska in likovna dela. Nad razstavo na prostem in scensko postavitvijo potoških živalic so bili navdušeni povabljeni gostje in mimoidoči. Vzbudila je pozornost, saj se je za kratek čas ustavilo marsikatero oko in je občudovalo njihove umetnine. Na ogled so bila postavljena tudi kiparska in fotografska dela njihovega člana, umetnika Lojzeta Burje. Bera umetnin je bila velika, presenečenj tudi kar nekaj. Udeleženi slikarji so na samem dogodku ustvarjali na omenjeno tematiko. Uživali so in slikali živali v in ob vodi. Zaključek in namen ustvarjanja je ob koncu leta predvidena njihova skupna razstava. Presenetil pa jih je tudi predlog predstavnikov Zavoda REVIVO, ki se zavzema za ohranitev in čistost naših potokov in rek, da bi v prihodnje sodelovali z njihovo razstavo teh velikih platen na zanimivih krajih oziroma ob rekah, potokih.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi