Trzinka je prepevala

1. revija pevskih zborov Trzinka poje

Pa smo le izvedeli, kako se je imela Trzinka včasih in kako se ima danes. Vse to smo izvedel na najlepši možen način, preko pesmi, ko smo si ogledali 1. revijo pevskih zborov »Trzinka poje«, ki je potekala v nedeljo, 20. maja 2018, pred Centrom Ivana Hribarja v Trzinu. Na reviji, ki je potekala v okviru Tedna ljubiteljske kulture, je nastopilo sedem pevskih zborov, prireditev pa je popestrila Veteranska sekcija Mengeške godbe.

Po lanskoletni uspešno izpeljani prireditvi Od Save do Drave, na kateri je nastopilo trinajst pevskih zborov iz različnih koncev Slovenije, ki jo je izvedlo Kulturno društvo Ivan Hribar Trzin, v okviru katerega deluje Ženski pevski zbor Trzinke, ki jih vodi mag. art. Alenka Gotar, so se letos odločili, da v Tednu ljubiteljske kulture izvedejo revijo pevskih zborov, ki so jo poimenovali Trzinka poje, seveda z željo, da bi ta revija postala tradicionalna.

Štefka Prelc, predsednica Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin nam je povedala, da je bil odziv ob lanskoletni pevski prireditvi zelo presenetljiv, deležni pa so bili polno pohval, zato so se odločili, da tudi letos zapeljejo to zgodbo v isto smer s Trzinkami. Rdeča nit letošnje pevske revije, na kateri je  nastopilo sedem pevskih zborov, je bilo domače dekle Trzinka, ki jo je kot napovedovalka in povezovalka programa upodobila Aleksandra Kmetič. Skupaj s sovoditeljem Matevžem Peternelom s katerim sta tudi igralca v KUD Franc Kotar Trzin, sta razkrila, kako se je imelo in živelo  včasih in kako se imajo danes. Prireditev je dodatno popestrila Veteranska sekcija Mengeške godbe.

Ob koncu prireditve so se obiskovalci razveselili skupnega petja okrog 150 nastopajočih pevk in pevcev, ki jim je dirigirala zborovodkinja mag. art. Alenka Gotar, na harmoniko pa je zaigral Anže Šuštar.  Slavnostna govornika na prireditvi sta bila minister za kulturo v odhodu Tone Peršak in župan Občine Trzin Peter Ložar, prireditvi pa je prisostvoval tudi vodja JSKD OI Domžale Matej Primožič. Obiskovalci prireditve smo doživeli en lep raznobarvni šopek uro in pol trajajočega prekrasnega petja, za katerega pravijo »Blagor hiši, kjer se sliši pesem« ali »Kdor poje, zlo ne misli«.

Ženski pevski zbor Trzinka, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin, je bil ustanovljen pred dobrimi osmi meseci. Sestava tega ženskega pevskega zbora, ki ga vodita korepetitor Franci Banko in umetniška vodja mag. art. Alenka Gotar, ni čisto nova, saj so se izluščili iz upokojenskega trzinskega pevskega zbora. Pevski zbor sestavlja šestnajst pevk, ki so ljubiteljice slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi, v zadnjem času pod novim vodstvom, pa so se lotili tudi popevk slovenskih avtorjev. Pevski zbor prepeva na vseh trzinskih prireditvah, ki se odvijajo čez leto, nastopili pa so tudi na Območni reviji odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin, ki jo je organiziral JSKD, Območna izpostava Domžale. Gostujejo tudi po drugih krajih Slovenije. V dobrih osmih mesecih delovanja je za njimi že šestnajst nastopov.

Na 1 reviji pevskih zborov Trzinka poje so nastopili: Ženski pevski zbor Trzinke, zborovodkinja mag. art. Alenka Gotar; Mešani pevski zbor društva upokojencev Kamnik, zborovodkinja Karla Urh; Ženski pevski zbor DUPLJANKE iz Dupelj na Gorenjskem, zborovodkinja Katja Klančnik Jelenc; Mešani pevski zbor SVOBODA Mengeš, zborovodkinja Nana Weber; Mešani pevski zbor LITOSTROJ Ljubljana, zborovodja Klemen Jerinc; Moški pevski zbor POD GRADOM Celje, zborovodkinja Maja Sakelšek; Vokalna skupina VETER Bistrica ob Dravi, zborovodkinja Damjana Arlati ter Veterani Mengeške Godbe.

Vse pohvale organizatorjem za izjemen kulturni nedeljski popoldan.

Avtor: Miro Pivar; Foto, vidoe: Miro Pivar

Tagi