Trzinka bo prepevala

Če bi radi izvedeli kako se je imela Trzinka včasih in kako se ima danes, potem bo 1. revija pevskih zborov Trzinka poje, ki bo pred Centrom Ivana Hribarja v Trzinu potekala v nedeljo, 20 maja 2018, s pričetkom ob 13.30 uri, več kot odlična priložnost, da se bolj podrobno seznanite s tem in to na najlepši možen način, preko pesmi. Na pevski reviji, ki bo potekala v okviru Tedna ljubiteljske kulture, bo nastopilo osem pevskih zborov, prireditev bo popestrila Veteranska sekcija Mengeške godbe.

Po lanskoletni uspešno izpeljani prireditvi Od Save do Drave, na kateri je nastopilo trinajst pevskih zborov iz različnih koncev Slovenije, ki jo je izvedlo Kulturno društvo Ivan Hribar Trzin, v okviru katerega deluje Ženski pevski zbor Trzinke, so se letos odločili, da v Tednu ljubiteljske kulture izvedejo revijo pevskih zborov, ki so jo poimenovali Trzinka poje, seveda z željo, da bi ta revija postala tradicionalna.

Štefka Prelc, predsednica Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin, nam je povedala, da je bil odziv ob lanskoletni pevski prireditvi zelo presenetljiv, deležni pa so bili polno pohval, zato so se odločili, da tudi letos zapeljejo to zgodbo v isto smer s Trzinkami. Rdeča nit letošnje pevske revije, na kateri bo nastopilo osem pevskih zborov, bo domače dekle Trzinka in sicer bodo razkrili kako se je imelo včasih in kako se imajo danes. Da bo zgodba bolj nazorna, bosta poskrbela igralca KUD Franc Kotar Trzin. Prireditev bo popestrila Veteranska sekcija Mengeške godbe. »Zelo se veselimo skupnega petja okrog 180 nastopajočih pevk in pevcev. Moram povedati, da vsi nastopajoči zbori komaj čakajo, da pridejo k nam in mi smo na tak odziv lahko samo ponosni. V nedeljo, 20. maja 2018, pričakujemo čudovito pevsko vzdušje,« navdušeno pove Štefka Prelc. Prireditev bo potekala pred Centrom Ivana Hribarja, v primeru dežja pa v dvorani Marjance Ručigaj. Slavnostna govornika na prireditvi bosta minister za kultur Tone Peršak in župan Peter Ložar.

»Bralce domžalca vabim v nedeljo, 20. maja 2018, ob 13.30 uri k nam v Trzin na šopek uro in pol trajajočega prekrasnega petja, za katerega pravimo ‘Blagor hiši, kjer se sliši pesem’ ali ‘Kdor poje, zlo ne misli’,« lepo vabi na njihovo prireditev Štefka Prelc.

Ženski pevski zbor Trzinka, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin, sta bila ustanovljena pred dobrimi osmi meseci. Sestava tega ženskega pevskega zbora, ki ga vodita korepetitor Franci Banko in umetniška vodja mag. Alenka Gotar, ni čisto nova, saj so se izluščili iz upokojenskega trzinskega pevskega zbora. Pevski zbor sestavlja šestnajst pevk, ki so ljubiteljice slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi, v zadnjem času pod novim vodstvom, pa so se lotili tudi popevk slovenskih avtorjev. Pevski zbor prepeva na vseh trzinskih prireditvah, ki se odvijajo čez leto, nastopili pa so tudi na Območni reviji odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin, ki jo je organiziral JSKD, Območna izpostava Domžale. Gostujejo tudi po drugih krajih Slovenije. V dobrih osmih mesecih delovanja, je za njimi že petnajst nastopov.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv Domžalca, KD Ivan Hribar Trzin

Tagi