Tretja pesniška zbirka Franceta Stražarja: Oddaljevanje zvezd

Predstavitev tretje pesniške zbirke Franceta Stražarja z naslovom Oddaljevanje zvezd, je obiskovalce Knjižnice Domžale ob branju poezije in v prepevanju domače pesmi napolnila z energijo. V novi pesniški zbirki so vključene pesmi, ki so nastajale v razponu šestih desetletij. Knjigo je likovno obogatil avtorjev sin, Matjaž Stražar.

Na predstavitvi nove pesniške zbirke Franceta Stražarja, ki je v sodelovanju Knjižnice Domžale in Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan potekala v petek, 9. marca 2018, so obiskovalci lahko iz prve roke slišali pesmi iz tretje pesniške zbirke Oddaljevanje zvezd, kakor tudi Haikuje iz avtorjeve druge pesniške zbirke.

Oddaljevanje zvezd je tretja pesniška zbirka Franceta Stražarja in je med vsemi tremi najbolj raznolika, najobsežnejša in  najbolj osebna. Vanjo so vključene pesmi, ki so nastajale zadnjih šest desetletij. Zato ni čudno, da je v zbirki še posebej poudarjena tematika časa. Pesnik France Stražar je večino tega časa preživel na način, ki mu dopušča posvečenje prvenstveno poeziji. Zato se zdaj toliko bolj zaveda njenega daru in s toliko večjim žarom obuja, kar se je zdelo izgubljeno. Tako na začetku pesniške zbirke najdemo pesem, ki je najčudovitejša, saj je to pesem o smrti Francetovega šest letnega bratca Janka leta 1938. France  Stražar je zmogel boleči spomin upesniti v načinu, ki ga poznamo iz starokrščanskih hvalnic.

France Stražar

V njegovi novi pesniški zbirki najdemo pesmi z osebnim doživljanjem in spominom pesnikove mladosti. Partizanski požig gradu Brdo pri Lukovici, kolona nemških vojakov čez leseni most v vasi Vrba, otroška ljubezen do deklice Malke, ki jo je zasul plaz, neobičajno veliko snega leta 1952, Spomin na gasilca, ki je umrl ob gašenju požara v vasi Studenec leta 1934 … Pesnik v svojih pesmih obuja tudi spomin na svoje drage ter jih tako v poeziji rešuje iz pozabe. Kar stotrideset pesmi je zbranih v tej enkratni pesniški zbirki, polnih čustev in spomina.

Na predstavitvi pesniške zbirke v Knjižnici Domžale so sodelovali igralec Pavle Ravnohrib, slikar Matjaž Stražar, ki je tudi prispeval likovni prispevek za pesniško zbirko, pesnik in lektor Miklavž Komelj, ki je predstavil pesniško zbirko, Mateja Stražar in povezovalka programa Irena Munda Stražar. Po eno pesem so prebrali tudi Jure Munda, Anteja Puš in Ondina Puš. Ob koncu je avtor pesniške zbirke prebral še nekaj haikujev ter se zahvalil vsem, ki so pripomogli, da je ta enkraten kulturni večer minil v tako lepem vzdušju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi