Štirje elementi ujeti v fotografski objektiv

Kdo bi si mislil, kako hitro se lahko spremeni naš svet. Sedaj veter piha, sije sonce, se naenkrat zabliska in se ulije dež. Tako hitro nas lahko presenetijo štirje elementi, ki so bili tema fotografske razstave mladih fotografov Centra za mlade Domžale, ki delujejo pod mentorstvom Klemna Brumca. Odprtje razstave je potekalo v četrtek, 13. septembra 2018, na njej pa se s svojimi fotografijami predstavljajo Maša Bahovec, Nika Ilić, Eva Mušič, Katja Pestotnik, Blaž Šimenc, Petra Škrjanc, Klavdija Štajdohar, Gregor Vovk ter Klemen Brumec.

»Bila je voda, ko nas je preganjal dež, ko smo se potili na soncu in ko smo razigrano čofotali po morju. In bil je ogenj in bili so bliski in strele, pa se nismo dali in se igrali z lučkami. Zemlja daje hrano drevesom, poljem in nam vsem. Tako pogosto zapostavljena in zanemarjena, a skoraj tako nujna kot zrak, ki ga dihamo in za katerega smo ugotovili, da je pravzaprav na vsaki fotografiji, ne glede na to, kam smo obrnili fotoaparat,« je ob odprtju razstave fotografij, ki so jo poimenovali Štirje elementi, povedal Klemen Brumec.

In kako je mladim fotografom uspelo fotografirati štiri elemente?

Blaž Šimenc je izbral dva elementa; razvejano vodo, ki neustavljivo hiti nekam naprej, a ujeta v objektiv pokaže svojo deviško belo obleko. Fotografiral je tudi ogenj, ki nas je očaral s svojimi plešočimi plameni. Eva Mušič je iskala stik med nebom in zemljo, kjer se moderna arhitektura razpenja po čudovitem modrem nebu, okrašenem z oblaki. Lepe mogočne zgradbe, a človek je tako majhen. Gregor Vovk je iskal štiri elemente med bučečim morjem in spokojnimi solinami, deročimi potoki in osamelimi rokavi. Katja Pestotnik se predstavlja z fotografijo mirnega morja, nad katerim se vozijo temačni, skoraj grozeči oblaki, na drugi fotografiji  pa morje že valovi, vendar prijazno in igrivo, kar še poudarja živo rumena ograja trajekta.

Klavdija Štajdohar nas je popeljala v mednarodne vode, kjer ljudje reko izkoriščajo za transport, pa naj bo to del poti v službo ali pa trgovska pot, na kateri lahko opazujemo ljudi in možakarja z izostrenim pogledom in mirno roko. Maša Bahovec gre še dlje. Odpravi se na čarobno Kitajsko in nas navdušila s prikazom štirih elementov, kjer izpostavlja drobni svet plamenčkov in ga postavi nasproti mogočnim goram. Nika Ilić štiri elemente odlično poveže v celoto, kjer s spretnim občutkom za lepe male stvari svoj navdih išče na Hvaru. Mogočno in brezmejno vodo, kjer lahko ob njej vsak najde trenutek zase. Petra Škrjanc nam v motivih pokaže tudi elemente, kjer se človek sprosti ter »odide sam vase. Mentor Klemen Brumec se je pa odločil in sestavil zaokroženo celoto ter s tem povezal vodo, zrak, ogenj in zemljo, prav tako kot štirje elementi sestavljajo našo okroglo zemljo. Ker pa so zgodbice o tem, da je zemlja pravzaprav le ravna ploskev, vse pogostejše, je svojo fotografijo natisnil na papir in jo predstavil dvodimenzionalno.

Fotografska razstava Štirje elementi bo v Centru za mlade Domžale na ogled do konca meseca oktobra.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi