Srečanja z ustvarjalci: Slovenske gore v objektivu letnih časov

Čudovito, Pozdravljena Pomlad, Poletje, Jesen in Zima! Izšla je izjemno lepa gorniška knjiga, ki jo priporočam vsem navdušencem gora … Se pravi, vsem vam.

Knjiga Slovenske gore v objektivu letnih časov je fotografska monografija o edinstvenem, prelepem, barv polnem svetu višav, ob katerem človeški duši veselo zaigra srce. Besedila znanih avtorjev razkrivajo osebno, intimno doživljanje odmaknjenih in od civilizacije nedotaknjenih kotičkov gora, zatrepov, dolin, kotanj …

Fotografije pričarajo čarobno vzdušje, lepe misli pod njimi pa sporočajo, da je življenje nekaj zelo bogatega, posebnega, osebnega in zelo lepega, le začutiti ga moramo. V knjigi so predstavljeni štirje letni časi, štiri očarajoče, globokih misli polne zgodbe štirih znanih Slovencev, ki so gorskim vršacem vdahnili človeško poetsko toplino. Mnogo Slovencev je že del te prelepe gorske pravljice, postanite tudi vi del zgodbe o navdihu in življenjski moči, ki jo Slovencem dajejo gore.

Zato ne čudi, da so v Knjižnici Domžale gostili Marjeto Keršič Svetel, Boruta Peršoljo in Jošta Gantarja, kje potekala predstavitev knjige Slovenske gore v objektivu letnih časov. Tokratno Srečanje z ustvarjalci, ki se je odvijal pred polno dvorano planinskih navdušencev, je potekalo v ponedeljek, 17. novembra 2014.

Ob spretnem moderiranju Cvete Zalokar smo obiskovalci dobili pravo sliko, kako je nastajala knjiga, ki je bila pred nami. Ves čas pogovora pa so se na platnu v ozadju vrtele fotografije, ki so natisnjene v knjigi. Gre za monografijo z izjemnimi fotografijami slovenskih gora iz različnih fotografovih pogledih, ob različnih časih dneva. Ob sončnih vzhodi ter zahodih, kakor tudi vmesne ure, prave osvetlitve, meglice na pravih mestih, ujete živalske vrste …, pri čemer jih je uredniški odbor vsebinsko razporedil v štiri sklope, ki ustrezajo štirim letnim časom. Vsak letni čas vpeljuje tudi izkustvene in svoje poglede, s katerim njegov avtor, Marjeta Keršič Svetel je prispevala pomlad, Borut Peršolja poletje, Lučka Kajfež Bogataj jesen, Iztok Tomazin pa zimo, popelje ogledovalca knjige v posamezne časovne pasove dneva, ki ga potem nadgradijo kakovostno natisnjene fotografije. Te so sestavljene prek panoramskih posnetkov, ki se raztezajo čez obe strani ali pa se jih po več zlaga po celi strani, ki isto vsebino prikazuje na različne načine. Posebej zanimive pa so postavitve, ki velikim fotografijam ob strani dodajajo še nekaj majhnih, ki s svojimi detajli še drugače osvetlijo stran v knjigi. Povsod spodaj pod fotografijami pa je kaka misel v zvezi s hribi in njihovim doživljanjem. Misli k fotografijam pa prispevali Jošt Gantar, Urban Golob, Dušan Ogrizek; 213 fotografij pa je delo kar 65 fotografov, izbranih na javnem razpisu. Izbor fotografij je vodil Arne Hodalič.

Posrečen izbor sodelavcev, lepo lektorirana besedila in enkraten nabor fotografij to monografijo, ki izhaja v ravno pravem času, postavljajo to knjigo na tron, ki ga bodo uživale še prihodnje gorniške generacije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi