Srečanja z ustvarjalci: Matjaž Brojan – Počivajoči domžalski spomin

V polni dvorani Knjižnice Domžale je v ponedeljek, 23. septembra 2013, potekalo Srečanje z ustvarjalci. Gost tokratnega srečanja je bil domačin Matjaž Brojan, ki ga poznamo kot vsestranskega človeka, novinarja, rezbarja, kulturnega delavca in ohranjevalca naše kulturne dediščine.

Med poletjem je luč sveta zagledala njegova nova knjiga z naslovom »Počivajoči domžalski spomin«, v kateri je zbranih triinpetdeset zanimivih zgodb o usodah ljudi, življenjskih poteh, dogodkih, nenavadnih usodah Domžalk in Domžalcev, o preteklosti našega kraja in nekaterih svojih zgodbah in dogodkih. Pogovor je vodila Cveta Zalokar – Oražem.

Kot je na začetku povedal Brojan, je knjiga posvečena Domžalčanom. V njej je predstavljena druga stran Domžal, kakor jo je predstavljal kronist Franc Bernik. Tisto, kar boste prebrali v tej knjigi, ne boste prebrali nikjer. Ob tem je še dodal, da je podobnega gradiva še za eno takšno knjigo.

V knjigi je triinpetdeset zgodb o nekdanjih Domžalah, dogodkih, stavbah, preprostih ljudeh, posebnežih, hrabrih ljudeh, ki so s svojo delavnostjo in podjetnostjo iz malega ustvarili veliko in tudi o drugih, ki jim to ni uspelo. Avtor v knjigi govori o predvojnih in povojnih časih, ko se je dogajalo vse mogoče in so se nekateri ljudje v tistem času posebej odlikovali s poštenostjo in človekoljubjem, drugi pa spet nekoliko drugače. Med drugim avtor v knjigi pripoveduje tudi o svojem delu, saj se mu je pripetilo marsikaj zanimivega, pa tudi nevšečnega.

Avtor je v knjigi obdelal kar nekaj gostiln (Restavracija pri Pošti, Vatikan, gostilna Franca Kuharja – kasneje Slokarjeva gostilna, itd), ki jih ni več, so pa pustile določene zgodbe, ki so sedaj ponovno obujene v tej knjigi. Seveda ne gre mimo velikih ljudi, ki so s svojim delom pustili ogromen pečat, pa so iz takšnih ali drugačnih vzrokov ostali prezrti. Eden izmed njih, ki je predstavljen v knjigi je zagotovo Jože Karlovšek, ki je bil navdušenec za ornamente in stavbno dediščino.

Kot je še povedal Brojan, ima knjiga njegov osebni pečat, zaznamovana je z njegovimi gledanji, stališči, mnenji in komentarji. Želi, da se s to knjigo ohrani spomin na vse tisto, o čemer časopisi in knjige, niso nikoli pisali. Njegova želja namreč je, da z vsem, kar so nekateri posamezniki Domžalam pomenili in dali, ohrani svojevrsten spomenik njihovim prizadevanjem, za lepše, boljše in prepoznavnejše Domžale.

Na koncu se je Brojan zahvalil Veri Vojski, dr. Francu Malešiču in Igorju Ribiču, ki mu vedno pomagajo pri izdaji njegovih knjig in so zanj izredno dragoceni. Kot je še povedal oblikovalec knjige Igor Ribič, ta knjiga prekaša vse monografije občin. Izredno bogata pa je ta knjiga tudi slikovno, saj vsebuje kar  500 slikovnih predlog.

Na predstavitev njegove nove knjige so prišli tudi Brojanovi prijatelji iz Dolenjske, ki so na koncu za vse obiskovalce pripravili družabno srečanje s pogostitvijo.

Z besedami: »Domžale so čudovito mesto, s še bolj čudovito preteklostjo«,  je pogovor zaključil Brojan.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi