Romanje k sv. Notburgi v Groblje

Nedelja, 16. 9. 2018 ob 9.30 v Grobljah

“Prvima oznanovalcema sv. evangelija po slovenskih krajih je posvečena cerkev grobeljska, namreč sv. Hermagoru in Fortunatu. Toda bolj, kakor po teh dveh svetnikih, je slovela cerkev v preteklih časih daleč na okrog zaradi stranskega oltarja v ženski kapeli, na katerem se časti sv. Notburga. Tudi dandanes imajo grobeljski okoličani do sv. Notburge veliko zaupanja. Vsaj je njeno življenje polno lepih zgledov za delavni stan , posebno za mladino. Pogled na to nebeško cvetlico marsikomu govori: Tudi tvoje okoliščine življenja so enake , kot so bile njene, ravnaj se po njenem zgledu! Da, skoraj vsak mengeški šolar se je že kdaj ozrl na sv. Notburgo v Grobljah …”

(Letno poročilo trirazredne ljudske šole v Mengši 1890/1891)

Eni najbolj priljubljenih svetnic, zlasti na podeželju, sv. Notburgi, dela na oltarjih pogostokrat družbo sveti Izidor, prav tako zavetnik kmetov in kmečkega dela. Njeno življenje je prepleteno s številnimi dobrimi deli. Potem ko je preživela srečno mladost v pobožni in delavni družini, je odšla za služkinjo na bližnji grad Rottenburg, kjer je služila kot vratarica in kuharica. Pri svojem delu je bila skrajno natančna in požrtvovalna, imela pa je tudi dovolj trden značaj, da se ji ni bilo treba nikomur uklanjati. Bila je iskreno pobožna, usmiljenega srca do revežev in pravi blagoslov svojih gospodarjev.

Tudi v naši, grobelski cerkvi se je od nekdaj poudarjalo čaščenje kmečkih zavetnikov. Nekoč je predstavljala cilj številnih romarjev, ki so pri priprošnjici sv. Notburgi iskali zavetje za svoje težave.

Člani Folklornega društva Groblje in Turističnega društva Jarše-Rodica bodo po več kot 140 letih obudili staro tradicijo romanja k sv. Notburgi v grobeljsko cerkev, ki v svoji kapeli krasi evangeljsko stran, kot so nekoč poimenovali levo ali žensko stran cerkve.

V nedeljo, 16. septembra 2018, ob 9.30 se bomo na romarsko pot odpravili izpred Kulturnega doma v Grobljah do grobeljske cerkve, kjer bo ob 10.00 romarska sveta maša.

Po njej, predvidoma po 11.00,  bo pred cerkvijo sledil kratek kulturni program v katerem bosta sodelovali Folklorna skupina Društva narodnih noš in kočijažev občine Vodice in Folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale.

Vabljeni!

Folklorno društvo Groblje in Turistično društvo Jarše-Rodica

Komentarji uporabnikov
Tagi