Z odprtjem razstave Branka Murka »Voda in kamen« v Menačenkovi domačiji začeli novo programsko sezono

V Menačenkovi domačiji v Domžalah so v četrtek, 5. oktobra 2017, z odprtjem razstave Branka Murka »Voda in kamen«, začeli novo programsko sezono 2017/2018. S to uvodno razstavo so se pridružili evropskemu projektu ohranjanja kulturne in naravne kulturne dediščine z letošnjo temo Voda – od mita do arhitekture.

Po besedah Katarine Rus Krušelj, ki je vodila odprtje razstave Branka Murka, je bilo tokrat kar nekaj razlogov, da so se zbrali v Menačenkovi domačiji: »Prvi razlog je, da smo začeli novo programsko sezono 2017/2018, ki prinaša nove programe, nove razstave, nove dogodke, ustvarjalne delavnice … Drugi razlog je ta, da nocojšnji dogodek umeščamo tudi v dneve evropske kulturne in naravne kulturne dediščine. To je poseben projekt, ki ohranja in spodbuja k varovanju naravne kulturne dediščine. Letošnja tema je Voda – od mita do arhitekture. V tem kontekstu je tudi odprtje današnje razstave Branka Murka »Voda in kamen«, ki se posveča predvsem reki Kamniški Bistrici.«

Reka Kamniška Bistrica že stoletja zaznamuje naše kraje – nekdaj kot vir vode, hrane ter energije za pogon strojev, danes pa v Občini Domžale s svojim sistemom mlinščic predstavlja zeleno os regije s pomembno ekološko in rekreacijsko funkcijo. Tej naravni dediščini domačega kraja se s serijo zadnjih slik poklanja slikarski samouk Branko Murko iz okolice Domžal. Na platno pa ni ujel le podobe Kamniške Bistrice, temveč tudi poglede na druge naravne (vodne) znamenitosti in območja, kot so Sečoveljske soline in Cerkniško jezero.

»Branko Murko nas je že nekajkrat presenetil ne le s svojevrstnim slikarskim slogom, temveč tudi z množico slik, ki jih je največ ustvaril v zadnjih letih po upokojitvi. Motivno mu je najbolj blizu pokrajina, ki kljub drugačnim idealom sodobne umetnosti še ostaja med temeljnimi navdihi likovnega ustvarjanja. S svojimi »brezčasnimi« pogledi v naravo ohranja edinstvenost svojega okolja ter mu dodaja poetičnost in spomine, ki so povezani z ustvarjenim delom«, je še dejala Katarina Rus Krušelj, ki je na odprtju razstave prebrala tudi nekaj Murkovih pesmi.

  

Brane Murko, rojen 1948 v Mariboru, je mladost preživel v Lenartu, kjer mu je soseda, umetnica Zora Zavrnik, zelo zgodaj odstrla slikarstvo, nato Ivo Štrakl risbo, Bojan Golija tehnologijo. Občuduje ameriški magični realizem tistih let. Je domžalski slikar, saj resno slika od priselitve v to mesto leta 1975, iz Ljubljane, kjer je bival pet let; od 1978 živi na Rovah. Do upokojitve je konstruiral in projektiral na področju strojništva, zadnjih 20 delovnih let je vodil dejavnost varnosti pri delu ter varstva pred požari v Belinki. Posveča se olju, akvarelu, risbi, akrilu, kar počne vsaj štiri desetletja skozi serije slik predvsem vodnih prostorov. Udeležil se je 11 skupinskih razstav in postavil 16 samostojnih. Je avtor pesniških zbirk »Odkruški«, 2008, in "Zlatovranka", 2013.

Razstava bo v Menačenkovi domačiji na ogled do 25. oktobra 2017.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Tagi