Velikonočne lepote izpod rokodelskih rok

Včasih so bile v času pred cvetno nedeljo v okolici cerkva stojnice z različnimi izdelki, ki so bili namenjeni krašenju doma in praznovanju Velike noči. Podobno so se že drugo leto zapored odločili v Društvu rokodelcev – Rokodelski center Moravče. Tedni pred letošnjo Veliko nočjo so bili rezervirani za ustvarjalne delavnice oz. pripravo na velikonočno razstavo, ki jo so med 12. in 14. aprilom 2019 organizirali v Boljkovi galeriji nad moravško knjižnico.

Blišč monštrance in natančno izdelani pirhi

Na velikonočnem »semenju« se je okoli 20 rokodelcev predstavilo s številnimi izdelki. Košarice, ki so jih člani in članice Društva rokodelcev – Rokodelski center Moravče pletli na tečaju pletarske šole Iztoka Urbanije so bili že od začetka namenjeni za velikonočno razstavo. Razstavili so še prtičke in prte, izvezene na različne načine, pisane šoške in butarice z rožami iz krep papirja . Ročno narejene velikonočne voščilnice v različnih tehnikah, zanimive pirhe, »oblečene« v vezeno platno ali obkvačkane. Piščančke, kokoši in zajčke iz krpic. Manjkale niso niti potice in različna peciva ter ročno izdelan kovinski zvonček, zlata vrtnica in oprema za bogoslužje (monštranca, kelih, patena in korporal) izpod rok rokodelca kovinopasarja in rokodelke vezilje.

Lepota razstavljenih izdelkov je hrana za dušo

Razstavo so si ogledali obiskovalci iz domačega okolja, okoliških krajev pa tudi iz Ljubljane in drugod. »Naše rokodelce so veliko spraševali o izdelkih , tisti, ki so tudi sami vešči ročnih del, so se poglobili v tehnike izdelovanja, vedno pa je pogovor stekel v smeri velikonočnih običajev. Ob tem vedno znova ugotavljamo, kako pestro je naše podeželje,« pravi Tatjana Čop, predsednica društva, ki je to funkcijo pred tremi leti nasledila od predhodnice Branke Bizjan, ki je bila 22 let predsednica, sedaj pa kot podpredsednica skrbi za ustvarjalo plat društva.

Za posamezne razstavljene izdelke je čas priprave različen.

Čopova ne skriva ponosa na člane društva in njihovo odličnost. Pravi, da so po vsakem prikazu odličnosti rokodelk in rokodelcev vtisi enaki: »Lepota razstavljenih izdelkov je hrana za dušo. Vsi, ki imamo vsaj malo vpogleda v znanje, vztrajnost in delo, ki je vloženo v rokodelske izdelke, čutimo ob pogledu nanje globoko spoštovanje do njihovih ustvarjalcev

Želja po rokodelskem centru v Moravški dolini

Društvo rokodelcev – Rokodelski center Moravče se je sprva imenovalo Društvo rokodelcev Moravške doline, kar se neuradno še vedno pogosto uporablja. Do spremembe imena je prišlo ob ustanovitvi Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije in od tod drugi del imena. »Upamo, da bo v prihodnosti dejansko ustanovljen rokodelski center, kot ga poznajo na primer v Škofji Loki, Veržeju, Ribnici, Slovenski Bistrici, Rogatcu, … To pomeni center, ki ima svoje prostore za izvedbo delavnic, svoje razstavno-prodajne prostore, kakšnega zaposlenega etnologa,« razlaga predsednica društva.

V društvu, ki združuje različne generacije, je trenutno 59 članov. Najmlajši so otroci oz. vnuki članov, najstarejši član pa ima 85 let. Člani prihajajo tudi iz drugih občin: Radovljice, Škofje Loke, Domžal, Kamnika, Lukovice, Kranja, Brezovice, Ljubljane, Litije, Dola pri Ljubljani. Za včlanitev ni pogoj formalni status, pač pa ljubezen do rokodelstva. Tudi ni potrebno, da so člani že vešči rokodelci, saj je pomembno delo društva prav učenje. V društvu so dobrodošli tako tisti, ki jih lahko nekaj naučijo, kot tudi tisti, ki bi se radi naučili novih veščin. Včlanitev je preprosta in poteka s prijavo po elektronski pošti (tatjana.cop@siol.net). Posamezniki sporočijo, da se želijo včlaniti in potem prejmejo prijavni obrazec. Ko tega izpolnijo, jih uvrstijo v prejemnike naših e-obvestil. Na prvi delavnici ali dogodku poravnajo članarino, ki znaša 12,00 evrov letno.

Košarice so namensko za razstavo nastajale že konec prejšnjega leta.

Junija osrednji letni dogodek v Tuštanju

Vsako leto organizirajo tudi osrednji letni dogodek – Rokodelski dan na gradu Tuštanj. Tokratni bo potekal v nedeljo, 9. junija in je organiziran v sklopu Slovenskega rokodelskega festivala. V atriju gradu in pred gradom postavijo stojnice s prikazi rokodelskih veščin in organizirajo rokodelske delavnice. Del atrija je namenjen razstavi, dan pa z nastopi popestrijo kulturna društva iz občine Moravče in društva iz drugih občin.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Društvo rokodelcev – Rokodelski center Moravče

Komentarji uporabnikov
Tagi