Spomini – razstava v počastitev 25-letnice delovanja Likovnega društva Mengeš

Lani v prazničnem decembrskem prazničnem času so člani Likovnega društva Mengeš v preddverju Kulturnega domu Mengeš na ogled postavili razstavo, ki so jo poimenovali Spomini. Z omenjeno razstavo, ki je zadnja v nizu osmih razstav, ki so jih lani postavili na ogled, so počastili 25-letnico delovanja njihovega likovnega društva.

Razstavo krasijo društvene spominske zgodbe v laviranih risbah, ki so se likovnicam in likovnikom utrnile v preteklih letih, vir navdiha je bilo vrteče kolo časa, ki se je zavrtelo nazaj, na leta, ki so odšla, njihovi spomini pa so ostali. Obenem so se z razstavo spomnili vseh pokojnih članic in članov, saj so na ogled postavili tudi njihova dela. Razstavo so zaključili z naslikanimi platni v rdečem, ki se kot velika žareča skupinska slika iz dvajsetih slik razkazuje na steni preddverja Kulturnega doma v Mengšu. Ob 25-letnici delovanja Likovnega društva Mengeš so izdali tudi zbornik, v katerem je predstavljeno vseh devetnajst članic in članov Likovnega društva z novo predsednico Heleno Testen ter mentorjem Lojzetom Kalinškom.

Kot sta za naš portal dejali predsednica Likovnega društva Mengeš Helena Testen, ki je zamenjala dolgoletno predsednico Leonido Goropevšek in podpredsednica Emanuela Rodica, so lani pripravili osem razstav, posamezni člani društva pa so se udeleževali tudi razstav v drugih krajih in z drugimi društvi, extemporih, likovnih in fotografskih natečajih po Sloveniji in v tujini. Njihove članice in člani se uvrščajo območne, regijske in državne razstave, kjer kakovost likovnikov mengeškega društva potrjujejo številne nagrade in priznanja, certifikati, zlate, srebrne in bronaste palete. Še posebej pa so ponosni na zadnji dve leti, ko so na državnem nivoju kot celotno društvo s strani Zveze likovnih društev Slovenije med slovenskimi društvi prejeli najvišji dosežek in priznanje – Zlato plaketo.

Hvaležni so Občini Mengeš in županu Francu Jeriču, da jim s finančno podporo omogoča realizacijo njihovih načrtovanih projektov ter ustrezen prostor za redna tedenska ustvarjalna srečevanja in izvedbo delavnic. Umetniška dela se rojevajo ob zgodbah, spominih in svobodni domišljiji. Poganja jih navdih, ki v njihovih delih izžareva kot sonce, ki jih s svetlimi toplimi žarki poboža in obliva z novo, vedno svežo energijo.

Lepo vabljeni na ogled razstave Spomini v preddverje Kulturnega doma Mengeš. Ogled je možen eno uro pred vsako predstavo, ki bo na sporedu Špas teatra. Še posebej vljudno vabljeni na zaprtje razstave, ki bo 17. januarja 2022 ob 17. uri, ko bodo slovesno obeležili 25-letnico delovanja Likovnega društva Mengeš.

Ob tem jubileju je nastala tudi pesem Spomini, ki jo je napisala nova predsednica Likovnega društva Mengeš Helena Testen.

“Naj se kolo spominov nazaj zavrti, naj se zavrti na brezskrbne otroške dni, na topel dom, na ljubečo mamo, na visoke cvetoče travnike, še živ je spomin na prvo ljubezen, rdeče vrtnice, na živahne ulice, na šolo, učitelje, mentorje ali na nepozabna potovanja. Lepi spomini ne zbledijo, nežno globoko v srcu tičijo. Spomini privrejo na dan, kot šopek na odprto dlan. Naj se spomini v navdih obudijo, naj nežno s čopičem na papirju v slikah zaživijo.”

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi