Rdeča – odprtje razstave Likovnega društva Mengeš

V Kulturnem domu Mengeš je bilo 7.12.2016 ob 18.00 uri odprtje razstave Likovnega društva Mengeš z nenavadnim naslovom »RDEČA«. Predsednica Likovnega društva Mengeš Leonida Goropevšek je v svojem nagovoru najprej pozdravila župana občine Mengeš Franca Jeriča, podžupana Boga Ropotarja, vodjo JSKD Izpostava Domžale Mateja Primožiča in številnim obiskovalcem predstavila vzdušje in delo v društvu, ki skozi vse leto z razstavami v domači občini in širše po Sloveniji praznuje svojo praznik. S svojo prisotnostjo so nas počastili tudi Vladimir Brlek iz JSKD Izpostava Kranj, Tone Ftičar iz JSKD Izpostava Kamnik skupaj z priznanim kamniškim slikarjem Dušanom Sterletom. Njihova pohvala razstave društvu še posebej veliko pomeni.

Z izjemnim kulturnim programom sta glasbeno in z energijo dopolnila zakonca Miran in Anastazija Juvan. Oba sta izjemna glasbenika, pedagoga, Miran Juvan s plodno pianistično avtorsko kariero in korepetitorsko vlogo, Anastazija Juvan, ki je dirigentka Anastasia strings, znana doma in v tujini je tudi izjemna vokalna solistka. Prostor preddverja je napolnila glasba, nabita z rdečo energijo … in obiskovalci so ju nagradili z bučnim aplavzom.

Na stenah je razstavljeno 15 upodobitev »rdeče« na platnu, velikosti 120 x 160, ki so zapolnile prostor na zelenih stenah. Vtisi obiskovalcem so bili izjemno pozitivni in pohvalni, zato smo v društvu še posebej hvaležni našemu mentorju za usmerjanje in nasvete pri novih pristopih modernejših izražanj.
Kot poslednja v nizu razstav ob 20. obletnici delovanja Likovnega društva Mengeš s to razstavo metaforično ponazarjamo vzdušje v društvu. Simbolika RDEČE barve več ali manj ponazarja tudi vsakega člana posebej in vse skupaj z našim odličnim mentorjem Lojzetom Kalinškom. Zato tudi razstava s tem naslovom, ki simbolizira dinamičnost in aktivnost društva, ki je polno inovativnih zamisli in idej in jih izpelje v številnih projektih, razstavah in akcijah. Vsak od ustvarjalcev – slikarjev na svojstven oseben način pristopi k projektni nalogi, ga predela in v svoji likovni govorici ustvari v določeni tehniki. Zato toliko različnih govoric RDEČE.

Vendar ježe leta skupno nekaj, o čemer govori simbolika RDEČE barve: ljubezen, ogenj, energija, navdušenje , strast, želja… po ustvarjanju, kar je nujno za uspeh in dobro izvedbo zadanih nalog. Zato se v društvu zavezujemo, da bomo zavzeti varuhi RDEČE, ognja, energije in strasti to z ljubeznijo gojili tudi v bodoče.

Ljubezen, ogenj, toplota, energija, navdušenje, želja, strast – to je RDEČA, Z RDEČO VESELO V DECEMBER IN SREČNO 2017

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Binca Lomšek
Tagi