Razstava ”Spomini” v Domu sv. Katarine Mengeš

Že drugo leto zapored smo se povezali z Likovnim Društvom Mengeš. Lani poleti smo se družili v parku, kjer so stanovalci Doma ustvarjali ob pomoči, podpori in mentorstvu članic Likovnega društva Mengeš. Nastali so čudoviti izdelki na temo pomladi, cvetja… Marsikateri stanovalec se na začetku ni ”upal” podvržti ustvarjanju, saj smo skorajda vsi ponotranjili občutek  in strah pred neuspehom pred neznano dejavnostjo.

Vendar nepotrebno.

Likovnice Društva so na nevsiljiv, komunikativen način pristopile k stanovalcem. Poteza tu, pohvala tam, malce pogovora o zastavljeni ideji in končni uspeh ter zadovoljstvo sta bila tu. Članice Društva Mengeš vedo, da je likovno ustvarjanje tudi pomoč z umetnostjo, saj na ta način vplivamo na posameznikovo počutje. Cilj ne popolna umetniška stvaritev, pomemben je proces osebne rasti posameznika. Izgube strahu pred neznanim, izgube strahu pred ”samega sebe dajanja v nič”.

Tudi letos smo si zastavili cilj po skupnem druženju. Le to smo uspeli realizirati jeseni. Ravno prav čas, ko se poletne stvari poslavljajo in se ustvarjajo spomini. Seveda je ta čas pravi kadarkoli, saj se spomini ustvarjajo vsak trenutek.

In ravno to je bila tematika letošnjega ustvarjanja. Spomini.

Petkovo popoldne smo tako preživeli v ustvarjanju spominov. Likovnice društva so za navdih pokazale nekaj svojih izdelkov in kar na lepem so se stanovalkam in stanovalcem obudili spomini, ideje… Nastali so čudoviti izdelki – letalo (oče pilot), čebele (domači čebelnjak, cvetoče drevo polno čebel doma), prstno ustvarjanje ob slišanju / poslušanju glasbe – torej barva glasbe glasbenika, poklic,… res različni spomini. Vsi bogati in edinstveni ter pomembni.

Vključene zaposlene in likovnice smo s stanovalci in stanovalkami poklepetale o spominih, jih spodbujale in ob zaključku skupnega ustvarjanja ustvarili še sladek spomin ob druženju in sladkanju s pecivom.

Tako smo tudi dokončno dorekli skupno nadaljnjo pot – razstava izdelkov, ki je v teku in za katero verjamemo, da bo več kot odlična.

Stanovalci so svoje izdelke z veseljem odnesli, nekateri pa so se shranili v Društvu z namenom razstave. Le ta se je zgodila 17. novembra 2023 v Domu sv. Katarine.

Otvoritev razstave je pripadla mlademu nadarjenemu Jakobu Urbanija, ki je z igranjem na klaviaturo popestril dogodek. Direktorica Doma sv. Katarine, Katarina Jereb je v nagovoru pozdravila predsednico Likovnega Društva Mengeš, ga. Testen Lidijo, se zahvalila za sodelovanje in dala spodbudo za nadaljevanje sodelovanja. Ga. Testen je v nadaljevanju predstavila Društvo, izpostavila pomen medgeneracijskega sodelovanja ter prebrala svojo pesnitev na tematiko Spomini.

S ponovno glasbeno točko mladega Jakoba se je razstava odprla. Stanovalci in obiskovalci so si lahko ogledali likovna dela Društva Mengeš ter izdelke stanovalcev Doma sv. Katarine.

Sladek zaključek otvoritve pa je dal piko na i druženju in skupnemu praznovanju dogodka.

Avtor: Petra Hubad Gabršček, Uni.dip.soc.del.; Foto: zaposleni v Domu sv. Katarine Mengeš

 

Tagi