Podobe živali na ogled v Galeriji Domžale

V Galeriji Domžale je v četrtek, 18. avgusta 2016, potekalo odprtje razstave z naslovom »Podobe živali« razstavljavcev iz širšega slovenskega območja, ki so sodelovali na 30. Likovni delavnici Šmartno ob Paki. Delavnico je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in je potekala od 5. pa do 15. avgusta 2016, v Hiši mladih v Šmartnem ob Paki.

Na odprtju razstave je na začetku vse obiskovalce in razstavljavce pozdravil Matej Primožič, koordinator JSKD RS, Območne izpostave Domžale in seveda visoka gosta direktorja JSKD RS mag. Igorja Teršarja ter Andrejo Koblar Perko, strokovno svetovalko JSKD RS za likovno dejavnost. 

Ker je bila letošnja tema slikanja o živalih, je Jan Pirnat v uvodu prebral odlomek iz romana Živalska farma, ki je delo angleškega književnika Georgeja Orwella. Odvija se na farmi gospoda Jonesa. V večernih urah so se zbrale vse živali na tajnem sestanku, kjer pozorno poslušajo, kaj jim ima za povedat prašič Major. Stari prašič ozavešča živali o njihovem težkem življenju in brutalnosti gospoda Jonesa do njih. Na koncu zaključi, da so jim ljudje glavni sovražniki. Njegove besede so na vseh živalih pustile trajno sled.

V nadaljevanju je povezovalka programa Tatjana Vidmar predstavila mentorja Dušana Fišerja akademskega slikarja, ki je povedal, da je bil namen delavnice raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks. »Poudarek je bil na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa je vsak udeleženec tabora iskal svoj individualni izraz«, je med drugim dejal mentor na delavnici akademski slikar specialist Dušan Fišer ob odprtju razstave v Galeriji Domžale. Nato je Tatjana Vidmar predstavila vse sodelujoče na taboru, ki so se v veliki večini udeležili odprtja razstave v Galeriji Domžale, zatem pa je nekaj besed spregovoril še direktor JSKD RS mag. Igor Teršar ter se zahvalil za uspešno izvedeni že 30. tabor in pohvalil odlične likovne in kiparske umetnije, ki krasijo razstavni prostor.

Letošnjega 30. Likovnega tabora v Šmartnem ob Paki so se poleg mentorja akademskega slikarja Dušana Fišerja udeležili še Katarina Celič iz Medvod, Edita Marija Černelč iz Ljubljane, Jožica Čučnik iz Dobrniča, Zoja Fišer iz Ptujske Gore, Bernardina Paj iz Makol, Nataša Pečovnik Jurič iz Slovenske Bistrice, Maja Sajovic Verbole iz Kamnika, Pika Seničar iz Svetega Štefana, Nives Skamlič iz Slovenske Bistrice, Tomaž Škulj iz Kamnika ter Tanja Sokolov-Boh iz Škofje Loke.

Na koncu so gostom podelili šopke in razstava je bila odprta. Ogled razstave bo do 23. avgusta 2016 vsak dan od 16. do 18. ure razen nedelje. Vabljeni k ogledu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi