Ornament – počastitev jubilejnih 25 let Likovnega društva Mengeš

V počastitev jubilejnega leta Likovnega društva Mengeš, 25 let njegovega obstoja in delovanja, bomo letos obeležili z našimi razstavami spominov iz društvenih preteklih let.

V prostorih URI Soča v Ljubljani, v stavbi Vrtnica, smo v razstavnih vitrinah člani Likovnega društva Mengeš postavili razstavo z naslovom ORNAMENT, ki je bila na ogled od 22. aprila do 17. maja 2021.

V našem jubilejnem letu 25 let je to prva predstavitvena spominska razstava in je prvotna iz leta 2019, ko smo se v mesecu novembru predstavili z veliko skupinsko sliko z napisom v sredini Običaji in starine so ščit domovine.

V prostorih URI Soča v Ljubljani je bilo razstavljenih 29 slik 20 avtorjev v različnih tehnikah in motivih. Skupno temu je tema ornament, kateri je prisoten v vseh kulturah in v vseh obdobjih. Značilno za slovenski ornament je različna poslikava, lahko jih najdemo v enakomernih in različnih barvnih odtenkih, povsem brez senčenja. Uporabljene so tople in nežne barve, kot so pastelno rumena, rjava, nežno zelene, rdeča, modra. Glavne značilnosti slovenskega ornamenta so nagelj in srčna oblika in se pojavlja v različnih materialih na lesenih skrinjah, panjskih končnicah, pohištvenih delih , prtičkih, tudi pirhih. Motivi so privzeti iz poljedelstva, vrtnarstva, živalstva in prav vse nešteto se najde udi med našimi razstavljenimi deli.

Zahvaljujemo se Rehabilitacijskem inštitutu Soča, zdravstveni terapiji ga. Dejani Zajc in Sari Rupnik, ki so nam v svojih razstavnih prostorih omogočili spominsko razstavo. Z našimi slovenskimi ornamenti, smo se potrudili polepšati njihov prostor in obudili lepe spomine.

Besedilo in foto: Helena Testen

Tagi