Odprtje razstave učencev Likovne šole Vere Terstenjak

V ateljeju in na vrtu hiše Vere Terstenjak je bilo v petek, 29. maja 2015, nadvse živahno. Priredili so odprtje razstave likovnih del petnajstih učencev Likovne šole Vere Terstenjak, ki so jo obiskovali v šolskem letu 2014/15. Že pred peto popoldne so začeli prihajati učenci v spremstvu staršev in sorodnikov v atelje, kjer jih je vedno nasmejana in prijazna učiteljica Vera Terstenjak prijazno sprejela ter jih povabila na razstavo, ki je res bogata, saj so učenci šole porisali in prebarvali kar nekaj platna, papirja in svile, ki sedaj v vsej svoji lepoti in domišljiji mladih umetnikov visijo na ogled.

Vera Terstenjak je umetnica, ki ima svoj atelje v katerem slika, riše, barva … In seveda poučuje mlade slikarske talente. Zelo je vesela, da svoj izjemen slikarski talent deli naprej na mlade rodove, saj je nagrada že to, da marsikateri učenec njene likovne šole postane v življenju slikar ali pa uspešen umetniški človek. V svojem ateljeju ima stole, vse pripomočke in posebne opornice – table, na katere lahko položiš svoj list. Seveda ima tudi stojala na katerih stojijo platna, ko slikaš z oljnimi barvami. Ne manjkajo niti okvirji, svila in barve za svilo, da lahko delaš svoje umetnine in domišljijo prelivaš na svilo. "Včasih svojim učencem in učenkam pripovedujem zgodbe in pravljice, zatem pa učenci v svoji domišljiji povedanega prelijejo na papir", pove Vera. Med tem, ko njeni učenci slikajo, ona hodi med njimi in jim daje predloge in nasvete, kako bi bila slika lahko še boljša.

Vera Terstenjak že zbira prijave za slikarsko šolo, ki se bo pričela jeseni, tečaj pa se konča poleti in takrat je razstava vseh izdelkov, kot ta včerajšnji, ki prikaže umetnine, ki so jih naredili Verini učenci in učenke. Na tej razstavi se lahko sprehodiš po vseh njenih ateljejih in kot včeraj, ko je bilo lepo vreme tudi po njenem lepo urejenem vrtu, v katerih so razstavljeni ti izdelki. Na vsaki razstavi Vera vse, ki pridejo na ogled, postreže z raznimi pecivi in pijačo.

Vera je do vseh zelo prijazna in spoštljiva. Za naš portal je dejala: "Ne menim se za izgled človeka, ki je prišel na moj tečaj, temveč na to, kakšen smisel za umetnost ima". Pri njej radi slikajo in rišejo vsi, ki imajo talent za umetnost.

Vera Terstenjak je osnovno šolo končala v Domžalah, gimnazijo v New Yorku, kjer je na tekmovanju gimnazijcev v slikanju osvojila prvo mesto. Študij je nadaljevala na American Art School v New Yorku. Leta 1967 se je vrnila v Slovenijo in na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala iz slikarstva. Po diplomi se je posvetila slikarstvu in filmski scenografiji. Do sedaj je večinoma samostojno razstavljala v Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Slovenj Gradcu, Kranju, Domžalah, Stuttgartu, Mannheirnu, Frankfurtu, Hanauu, Gaggenauu, New Yorku, Havajih, Indiani, Parizu, Clermont-Ferrandu, Dunaju in Celovcu. Sedaj vodi tudi likovne delavnice za otroke. To pove vse o Veri Terstenjak. Naj živi umetnost še dolgo z njo in naj te lepe umetnosti razdeli še med mnogo mladih, nadobudnih bodočih umetnikov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi