Odprtje razstave “Ko v nošo se odenem”

Ob praznovanju 660 letnice prve omembe Radomelj, so se 12. septembra 2013, praznovanju pridružili tudi člani Turističnega društva iz Radomelj. Pred Kodrovo dvorano v Kulturnem domu Radomlje, nas je v prekrasni noši pričakala in povabila na razstavo Veronika Pogačar.

Polna dvorana udeležencev odprtja razstave »Ko v nošo se odenem«, je dokaz, da se ljudje še vedno zanimajo za oblačila, ki so jih nosili naši predniki. Kot je dejal predsednik Krajevne skupnosti Radomlje, Igor Jeretina, je še vedno upanje in zavedanje ljudi za tovrstna oblačila, kljub veliki poplavi majic in oblačil iz Kitajske.

Na začetku in med predstavitvijo noš, so nam zapele članice Ženskega pevskega zbora DROUZ, pod vodstvom zborovodkinje Uršule Jašovec. Zlatka Levstek nam je opisala delo turističnega društva. Povedala je, da so posebno ponosni na nekatere krajane, ki spoštljivo ohranjajo oblačilno dediščino svojih prednikov. In nekaj teh ohranjenih primerkov je sedaj na razstavi v Kodrovi dvorani Kulturnega doma Radomlje. Zatem pa nam je razstavljavka noš Veronika Pogačar, nazorno opisala in prikazala nekaj posebno izbranih primerkov narodnih noš, avbic in vezenin. Dodala je še, da je oblačilna dediščina prikazano razmerje med bogatimi in revnejšimi takratnimi prebivalci, a so oboja oblačila izredno bogata in lepa. Na razstavi je tudi precej avbic, peč, ženskih in moških obuval ter slik iz daljne preteklosti.
Po odprtju razstave, so nas člani turističnega društva pogostili z sladkimi dobrotami in osvežilno pijačo.

Razstava bo odprta še:

  • v petek, 13. 9. od 16. do 19. ure,
  • v soboto, 14. 9. od 14. do 18. ure,
  • v nedeljo 15. 9. od 10. do 19. ure.
Avtor: Miro Pivar; Foto,video: Miro Pivar
Tagi