Odprtje razstave del, ki so nastala na 29. likovni delavnici Šmartno: Žanr – upodabljanje vsakdanjega življenja

V Galeriji Domžale je bilo v ponedeljek, 14. septembra 2015, odprtje razstave del, ki so nastala na 29. likovni delavnici Šmartno, ki jo je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Letošnje likovne delavnice, ki je potekala na tematiko žanra – upodabljanja vsakdanjega življenja, se je udeležilo dvanajst ljubiteljskih likovnikov iz različnih likovnih društev, ki so pod mentorstvom akademskega slikarja specialista Dušana Fišerja ustvarili izjemna dela, ta pa so sedaj do 19. septembra na ogled v Galeriji Domžale.

Namen letošnje 29. likovne delavnice je bilo raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks. Poudarek je bil na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa je vsak udeleženec iskal svoj individualni izraz. Vsebinsko izhodišče je bila tradicionalna umetniška zvrst – upodabljanje vsakdanjega življenja. Udeleženci so analizirali pomen in vlogo žanra in iskali odgovor na vprašanje, ali je žanr danes sploh možen in smiseln. Delo je potekalo v smislu aktualizacije in konceptualizacije žanra.

Na odprtju razstave, ki jo je vodila koordinatorica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Šmartno, Tatjana Vidmar, sta v kulturnem programu sodelovala tolkalista Gašper Obšteter in Grega Plamberger, ki sta zaigrala na razstavljene lonce. Nekaj besed o letošnji likovni delavnici je povedal mentor Dušan Fišer. Vsi prisotni udeleženci likovne delavnice so prejeli praktična darila. Predsednica Likovnega društva Senožeti Radomlje, Danica Šraj, pa je ob koncu koordinatorju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale, Pavletu Pevcu v zahvalo za vso pomoč izročila darilo, saj v kratkem odhaja v pokoj.

Udeleženci 29. likovne delavnice Šmartno so bili: Edita Marija Černelč (Ljubljana), Jožica Čučnik (Dobrnič), Tanja Kržan (Brežice), Srna Mandič (Ljubljana), Bernardina Paj (Makole), Tomaž Skulj (Kamnik), Maja Sajovic Verbole (Kamnik), Tanja Sokolov-Boh (Škofja Loka), Alenka Ana Stante (Ljubljana), Danica Šraj (Radomlje), Veronika Židanek (Radomlje) in Zoja Fišer (Ptujska gora).

Razstava bo v Galeriji Domžale na ogled do 19. septembra 2015, vsak dan med 10. in 12. ter 16. in 18. uro.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi