Odprtje fotografske razstave Pogled 2020

Center za mlade Domžale je odprl razstavo fotografskega natečaja Pogled 2020. Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer odprtja razstave v živo ne more organizirati, so pa zato pripravili virtualno razstavo, do katere lahko dostopate tukaj. Sprehodite se po razstavi in s klikom na posamezno fotografijo odkrijte, kdo je najbolj prepričal žirijo.

To so sestavljali:

  • Jaka Ivančič – mednarodno priznani slovenski fotograf,
  • Alenka Klinar – absolventka študijske smeri Fotografija, Višja strokovna šola Sežana in
  • Katarina Rus Krušelj – dipl. umetnostna zgodovinarka in kustosinja.

Razstavo si do konca januarja lahko ogledate tudi na hodnikih Centra za mlade Domžale na Ljubljanski cesti 58 v Domžalah. Prosijo, da v primeru ogleda v živo, prihajate individualno.

Natečaj znova uspešen

Kljub vsem ukrepom je bil natečaj tudi letos zelo uspešen. Sodelovalo je 242 avtorjev, od tega jih je bilo kar 198 mlajših od 30 let. Oddali so skupno 1698 fotografij. Fotografi in fotografinje so sodelovali v treh temah – Igra (B/ČB), Bližina (B/ČB) in Prosta (B/ČB) – ter treh starostnih kategorijah – do vključno 15 let, 16 do 29 let in nad 30 let.

Na natečaju je sodelovalo tudi 20 fotografov in fotografinj iz Domžal, ki so se odlično odrezali. V kategoriji do 15 let je 1. nagrado v temi Bližina prejel Jan Rojc iz FKVK Mavrica, ki je žirijo prepričal z delom Luka. V kategoriji od 16 do 29 let sta Pika Ivana Kostanjšek in Meta Hrovat po dvakrat prepričali žirijo, Anja Kosmač iz FKVK Mavrica pa enkrat. Pika Ivana Kostanjšek je diplomi prejela za deli Igra Senc v temi Igra in Odsev popolnosti v prosti temi. Meta Hrovat je v temi Bližina prejela 3. nagrado za fotografijo Mehkoba bližine nezmožnost odrešitve, v prosti temi pa diplomo za delo Anaksimandrovo štetje. Anja Kosmač pa je v prosti temi prejela 3. nagrado za fotografijo Mona Lisa. Med odraslimi si je diplomo prislužila Tjaša Slevec. Prejela jo je za delo Noskanje v temi Bližina.

Center za mlade Domžale fotografiji namenja veliko pozornost. Ob ponedeljkih izmenično potekajo foto delavnice za otroke ter foto delavnice za mlade od 15. do 30. leta. Na njih si mladi pridobivajo znanja na neformalen način. Mentor Klemen Brumec jih uči različnih tehnik fotografiranja, pri čemer je poudarek na praksi. Žal zaradi vladnih ukrepov delavnic trenutno ni, vendar upamo, da se bodo mladi fotografi in fotografinje lahko kmalu začeli srečevati.

Avtor: CZM Domžale

 

Tagi