Ko zelišča in umetnost združita moči v Kulturnem domu Groblje

Turistično društvo Jarše – Rodica in Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, sta v Kulturnem domu Groblje pripravila edinstveno razstavo zdravilnih zelišč in starih čajnikov ter razstavo slik, čipk, punčk Unicef, mozaikov, klekljanih izdelkov, kaligrafije in restavratorskih del ljubiteljskih ustvarjalcev lipinega študijskega krožka. Odprtje razstave s kulturnim programom, ki so ga izvajale citrarke in kitaristi društva Lipa, je potekalo v ponedeljek, 16. septembra 2024.

Ob odprtju razstave je Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, povedal, da so se z različnimi deli njihovih članic pridružili tradicionalni razstavi zelišč in čajnikov, in sicer na pobudo Turističnega društva Jarše – Rodica, s katerim Društvo Lipa Domžale zelo dobro sodeluje. To je obenem tudi predstavitev in uvod v novo študijsko leto Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, ki se bo začelo v začetku oktobra.

Čajniki in zelišča so razstavljeni na šestih velikih mizah v dvorani Kulturnega doma Groblje. Na vsaki mizi je zeliščarica Metka Klemenc predstavila določena zelišča, oljne tinkture, mazila in čajnike. Na prvi mizi so bila razstavljena zelišča za dihala, na naslednji mizi zelišča za prebavila, nato pa zelišča za obtočila, sečila, gibala in živčevje. Na vsaki mizi, ob zeliščih, katerih je bilo skupaj čez 40 vrst, so se bohotili številni raznobarvni stari čajniki, ki jih Metka zbira že vrsto let.

Metka Klemenc, zeliščarica Turističnega društva Jarše – Rodica, ki razstavlja zelišča in stare čajnike, je po dveh začetnih letih pri Društvu Lipa Domžale začela svojo pot zeliščarstva in zbiranja starih čajnikov, katerih se je v teh letih nabralo že okoli sto štirideset. Velik del teh čajnikov je našel mesto na edinstveni razstavi. Znanje o nabiranju zelišč, njihovem sušenju in uporabi pa je Metka Klemenc posredovala številnim tečajnicam in tečajnikom, ki so v teh letih »šli skozi njene roke«. Zato je predsednik Marjan Ravnikar že lani, po četrti razstavi čajnikov in zelišč, povabil nove tečajnike in tečajnice v »šolo«. Tako so v Društvu Lipa Domžale, poleg velikega števila krožkov, ki jih obiskuje veliko tečajnic in tečajnikov, ustanovili tudi zelo dejaven krožek zeliščarstva.

Na razstavi si obiskovalci lahko ogledajo veliko število svežih zdravilnih zelišč, ki rastejo v emajliranih loncih, ter številna posušena zelišča, ki zdravijo različne bolezni. Še vedno velja, da za vsako bolezen rožica raste. Med posušenimi in svežimi zdravilnimi zelišči pa se na mizah bohoti veliko število starih čajnikov, ki se uporabljajo za pripravo čajev.

Ob vodenem ogledu, ki smo ga posneli za naš portal, nam je zeliščarica Metka Klemenc zaupala marsikateri koristen nasvet o tem, kako nabirati, sušiti, hraniti in pripravljati različne vrste zelišč ter kako jih postreči. Metka je prav tako razkrila, da so vsi razstavljeni čajniki del njene zbirke, ki jo je sestavljala in jo še dopolnjuje z najdenimi čajniki, ki jih kupuje na sejmih starin in starinarnicah, velik del pa jih pridobi tudi na tovrstnih razstavah po domovini.

Po njenih besedah je narava večni vir življenja. Ko je človek v davnini iskal hrano za golo preživetje, je bil vedno tesno povezan z naravo. Spoznaval je koristne rastline in se z njimi hranil. Pri svojih boleznih je preizkušal zelišča, spoznaval njihovo moč in delovanje ter si tako lajšal tegobe. Zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ostaja večno. Metka nam je razkrila, kje najpogosteje zelišča rastejo, katere dele rastlin nabiramo in kdaj, ter učinkovine, ki jih vsebujejo posamezni deli in pri katerih težavah nam koristijo. Pojasnila je, kdaj in kako lahko rastlino uživamo ter si iz nje pripravimo čaj, različne obloge, obkladke, kopeli in druge pripravke. Prav tako je opisala, kako lahko zelišča uporabimo v kulinariki, za pripravo kozmetike, likerjev, tinktur, mazil in še več. Posebno poglavje je namenila pripravi čajnih mešanic, s katerimi boste lajšali različne bolezni in izboljšali počutje sebe in vaših najdražjih. Metka pripravi zelišča s poparkom, prevretkom ali prelivkom. Ob koncu ogleda je Metka povabila, da obiščete razstavo v čim večjem številu.

Društvo Lipa Domžale se ob tej priložnosti zahvaljuje za omogočeno razstavo, še posebej predsedniku Turističnega društva Jarše – Rodica Stanetu Cotmanu, predsedniku Kulturnega društva Groblje Antonu Košenini ter zeliščarici Metki Klemenc, da so jih povabili k sodelovanju.

Razstava bo v Kulturnem domu Groblje na ogled do 21. septembra 2024, v času od 10. do 12. ure in od 15. do 18. ure.

Vabljeni!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi