Fotografija, železo in platno Lojzeta Burje

Težko bi izpostavili področje, ki mu Lojze Burja daje prednost pred drugimi. Sledeč letnim časom, vremenu ali preprosto navdihu, se njegovi motivi namreč vzajemno prepletajo. Kot član Likovnega društva Mengeš se vključuje v programe in projekte društva, s svojim delom dviga nivo, skrbi za tehnično podporo, njegovo znanje in ideje rešujejo težave, ki se pojavljajo ob postavitvah razstav ali organizaciji dogodkov. Dogodke beleži tudi s fotografijo.

V torek, 14. marca 2023, je v preddverju Kulturnega doma Mengeš potekalo odprtje pregledne razstave vsestranskega umetnika Lojzeta Burje, člana Likovnega društva Mengeš. Odprtja razstave, ki jo je avtor poimenoval “Fotografija, železo in platno”, se je udeležilo lepo število obiskovalcev, sorodnikov, prijateljev ter ljubiteljev umetnosti. Med drugim so se odprtja udeležili župan Občine Mengeš Bogo Ropotar, nekdanji župan Franc Jerič, predsednica Likovnega društva Mengeš Helena Testen, podpredsednica Likovnega društva Mengeš Emanuela Rodica, mentor Likovnega društva Mengeš Lojze Kalinšek in vodja JSKD OI Kamnik Tone Ftičar. Za kulturni program je poskrbel Anton Špenko s ksilofonom.

Vsestranski umetnik Lojze Burja je bil rojen leta 1957. Po osnovni šoli je obiskoval srednjo poklicno šolo, kjer se je izučil za zidarja. Ta poklic je opravljal sedem let, nato pa se je zaposlil v sitotiskarski delavnici in se priučil grafičnih tiskarskih veščin. Tam je vztrajal 20 let, zadnjih 13 let do upokojitve pa je delal kot vzdrževalec na golf igrišču Arboretum. Sedaj se lahko popolnoma posveča likovnemu ustvarjanju, kiparstvu, grafičnemu in fotografskemu področju ter s pridom izkorišča izkušnje, ki si jih je nabral v svojem poklicnem obdobju.

Odprtje razstave je povezovala Helena Testen, predsednica Likovnega društva Mengeš, Emanuela Rodica, podpredsednica Likovnega društva Mengeš pa je prebrala spremno besedo njihovega mentorja Lojzeta Kalinška. Tako v predstavitvi avtorja obiskovalci izvejo marsikaj, kako se loteva likovnih nalog, ki jim hkrati vdihne tudi bogato sporočilno noto, kot slikar, grafik in fotograf pa predstavi motive z jasnimi, neposrednimi likovnimi prvinami.

Slikarski motivi obsegajo vedute iz okolja, ki ga nagovorijo s svojo zanimivostjo in atraktivnostjo, upodablja jih natančno, verodostojno in prepoznavno. Malo več svobode si privošči v akvarelih, grafična dela v tehniki suhe igle, pri večbarvnem linorezu, fotografsko pa ga pritegnejo jasni in zanimivi motivi, kot so idilični motivi živalskega in rastlinskega sveta, meteorološki in svetlobni fenomeni, kot so strele in oblaki, ali pa letalski promet, ki ga s teleobjektivom lovi v trenutku, ko prešijo pot med zemljo in luno.

Posebej je potrebno izpostaviti njegove kiparske dosežke, ki so ne samo tehnično popolni, ampak tudi vsebinsko predstavljajo presežek v smislu ohranjanja naše kulturne dediščine, saj uporablja kmečke običaje, življenjski stil in navade, ki počasi izginjajo oziroma se prehitro spreminjajo, modernizirajo ali jih preprosto ni več. Kiparjev, ki ustvarjajo z železom, je kar nekaj, s prav posebno tehnično preciznostjo in izvirnostjo pa je Lojze Burja vsaj v slovenskem prostoru dragocen unikat.

Ob koncu programa je razstavo odprl mengeški župan Bogo Ropotar, ki je avtorju in likovnikom obljubil vso pomoč pri njihovem delovanju. Razstava bo v preddverju Kulturnega doma Mengeš na ogled vse do 17. aprila 2023, in sicer dnevih predstav Špas teatra.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi