Akvareli Roka Pogačarja: “Podrečje, draga vas domača”

Rok Pogačar je že kot otrok rad risal, spuščal zmaje, plezal po drevesih in občudoval oblake. Z leti je to pozabil, a ne povsem. Pot v umetniške vode ga je ponovno popeljal nenačrtovan obisk v trgovini s slikarskim priborom pred nekaj leti, ko se je spomnil na otroško ljubezen. In znova je začel risati.

Tečaj slikanja v slikarski šoli ga je dokončno prepričal, da je akvarel prava stvar. Nastal je opus, ki je bil prvič predstavljen pred dvema letoma v Grajski terasi na Starem gradu nad Kamnikom in v Plečnikovi vili na Homcu. Vodenje likovne kolonije v Jegličevem dijaškem domu in sodelovanje na mednarodnem Extempore-ju 2017 na Bledu, sta domišljiji dodala dodatno moč. Stopil je na akvarelno pot brez vrnitve.

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 8. avgusta 2022, potekalo odprtje razstave akvarelov Roka Pogačarja z naslovom “Podrečje, draga vas domača”. Odprtje razstave je spremljal krajši kulturni program z nastopom Moške vokalne skupine Adam Ravbar. Na odprtju se je zbralo lepo število domačih, sorodnikov in prijateljev ter vaščanov vasi Podrečje.

Rok Pogačar tudi v času odraščanja svojega otroškega sveta nikoli ni pozabil in pri petdesetih ponovno odkril pot do notranjega nezavednega sveta, polnega barv. Znova je stopil na pot in odkril akvarel. Zahteven in preprost instrument za prebujanje originalnega dojemanja sveta in sebe, kot ga sam poimenuje. Tako je nastal opus različnih motivov, ki je prešel v potujočo razstavo. Le ta je svojo pot začela na Grajski terasi na Starem gradu, jo nadaljevala v Plečnikovi vili na Homcu, nakar je zavila v razstavni prostor Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano in sedaj je tukaj, v Knjižnici Domžale.

“Razstavo posvečam domačemu kraju, vasici Podrečje, kjer se je želja po ponovnem ustvarjanju zbudila,” je ob odprtju razstave dejal Rok Pogačar. V Knjižnici Domžale je na ogled samostojna razstava akvarelov Roka Pogačarja, vzgojitelja v Jegličevem dijaškem domu (v pedagoškem delu je tam že več kot dvajset let) in mentorja likovnega krožka Akvarel, v okviru katerega že več let svoje navdušenje nad likovnim ustvarjanjem prenaša na dijake Jegličevega Dijaškega doma. Z akvarelom se ukvarja amatersko, bolj intenzivno v zadnjih petih letih.

“Kot otrok sem rad risal, spuščal zmaje, plezal po drevesih, občudoval oblake in puščal domišljiji prosto post. Z leti se je seveda marsikaj spremenilo, a otroškega sveta nisem nikoli pozabil. V petdesetih sem ponovno odkril stezico do notranjega nezavednega sveta, polnega barv, po kateri sem nekoč že hodil; in sem zopet stopil nanjo. Odkril sem akvarel, zahteven in preprost instrument prebujanja originalnega dojemanja sveta in sebe. Nastal je opus različnih motivov, ki je prešel v potujočo razstavo. Pot je začel na Grajski terasi na Starem gradu, nadaljeval v Plečnikovi vili na Homcu, zavil v razstavni prostor Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano in sedaj je tukaj, v Knjižnici Domžale. Razstavo posvečam domačemu kraju, vasici Podrečje, kjer se je želja po ponovnem ustvarjanju zbudila.”

Na ogled je šestnajst panojev, na katerih je petintrideset akvarelov. Pod panoji, v ličnih razstavnih vitrinah, pa je na ogled nekaj akvarelov, ki jih je naredil v osnovnošolskih, srednješolskih in študentskih letih. Ko boste prišli v Knjižnico Domžale (v poletnem času je odprta do 20.00 ure) po knjige za branje, si vzemite nekaj dragocenega časa in si oglejte odlične akvarele, ki krasijo stene knjižnice.

Potujoča razstava bo v prostorih Knjižnice Domžale na ogled do 3. septembra 2022.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi