Prvomajsko jutro v Domžalah tradicionalno obeležili z budnico in Kebrovim golažem

Prišel je težko pričakovani 1. maj, oziroma 1 pika maj, kakor mu pravijo tradicionalisti, ki spoštujejo tradicijo praznovanja tega praznika. Mednarodni praznik dela praznujejo v mnogih državah po svetu, menda v več kot 80-ih, se pa datum razlikuje od države do države. Praznik se povezuje z začetkom pomladi kot tudi s praznovanjem delavcev. Že na predvečer so širom po Sloveniji zagoreli kresovi, proti jutru pa so za dobro jutro marsikje poskrbeli za prvomajsko budnico, ki jo vsako leto obeležimo tudi v Domžalah. Seveda pa budnice ni brez budničarjev, godbenikov, narodnih noš ter seveda golaža in zelenega.

»Prvi maj z budnico skozi center Domžal ter obveznim golažem in zelenim pri Kebru, ne bi bil pravi prvi maj in praznik dela,« nam je med čakanjem na budničarje pred Gostilno Keber povedal eden izmed številnih obiskovalcev, ki dajo nekaj na tradicijo, zato je obvezno vsako leto prisoten na tradicionalni domžalski budnici. Med množico, ki se je zbrala pri Kebru in čakala na prihod godbenikov, narodnih noš ter ostalega spremstva, smo videli same znane domžalske in okoliške obraze. To so ljudje, ki jim tradicija nekaj pomeni, kljub temu, da bi ta praznik oziroma praznovanje tega praznika na tak način, nekateri v naši državi najraje ukinili. Ne dišijo jim več tisti prazniki, ki smo jih in so jih tudi oni praznovali v nekdanji Jugoslaviji, praznujemo pa jih tudi danes in jih bomo tudi v prihodnje. Sta pa zagotovo tudi tistim, ki so proti tem »rdečim orgijam«, kakor jim pravijo v zadnjem času, zelo teknila prvomajski golaž in rujna kapljica, s katero so ga poplaknili. Ob tem velja dodati, da ta praznik praznujejo tako tisti, ki delajo, pa tudi tisti, ki jim delo ne diši preveč. Seveda ne smemo pozabiti, da je prvega maja dela prost dan, za tem pa še eden.

Organizacijo letošnje prvomajske budnice v Domžalah je letos prvič prevzel Turistično informacijski center – TIC Domžale. Tako kot je običaj so za pravi prvomajski jutranji utrip poskrbeli godbeniki Godbe Domžale, narodne noše Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale ter Gostilna Keber, ki je poskrbela za tradicionalni golaž in zelenega. Prvomajska budnica se je pričela točo ob 6. uri zjutraj, ko je Godba Domžale v spremstvu narodnih noš ter budničarjev krenila izpred Avtoservisa v Domžalah. Tako kot že vrsto let, je bil na čelu budničarjev zastavonoša na kolesu, ki je poskrbel, da je slovenska zastava vihrala tako kot mora, pot pa je druščino najprej peljala po Stobu, kjer so imeli prvi postanek, da so se spočili in obnovili moči. Letos so se budničarji po mnogih letih ponovno podali skozi center Domžal po glavni cesti, ki jih je pripeljala vse do Gostilne Keber, kjer jih je tradicionalno pričakala družina Kovač, med katerimi na žalost letos ni bilo več pokojnega Staneta. Po prihodu je Ireno Kovač in njeno družino pozdravil dirigent Godbe Domžale, Damjan Tomažin in vsem zaželel čestitke ob 1. maju. Članice Društva narodnih noš in ohranjanje kulturne dediščine Domžale pa so poskrbele, da so obiskovalci prejeli nageljčke. Ne smemo pozabiti tudi na pomembno delo, ki so ga tako kot vsa leta, opravili gasilci PGD Stob – Depala vas. Vso pot so skrbeli za varnost budničarjev.

Tradicija prvomajskega golaža v Gostilni Keber je stara že več kot osemdeset let. Svoje dni so na ta dan vpregli konjsko vprego in peljali golaž na Šumberk, kjer so praznovali prvi maj. Že vrsto let pa je osrednji dogodek v njihovi gostilni. In tako naj bo tudi še naprej. Tradicijo, ki združuje in povezuje ter praznik dodatno obogati, je treba negovati in poskrbeti, da jo bodo deležni tudi naši zanamci.

Po obedu je godba zaigrala še nekaj skladb, nekateri so se tudi zavrteli, je druščina budničarjev krenila naprej po domžalskih ulicah. Treba je bilo namreč zbuditi še tiste, ki so zaspali … Ne smemo pozabiti omeniti, da je v druščini tudi letos sodelovala ekipa domžalskih budničarjev, ki so jim glave krasili slamniki, oprtani pa so bili s predpasniki. Njihovo tradicionalno prevozno sredstvo pa je traktorska vprega. Veliko lažje je namreč skreniti s poti, če se je potrebno še kje ustaviti … Med znanimi obrazi, ki nikoli ne manjkajo na budnici, smo opazili tudi podžupanjo Občine Domžale mag. Renato Kosec, poslanca v Državnem zboru Kamala Izidorja Shakerja, predsednika KS Slavka Šlandra Marjana Ravnikarja, prof. Tomaža Habeta, Matjaža Brojana in mnoge druge.

Več fotoutrinkov s prvomajske budnice si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro in Simona Pivar

Tagi