Večer domoljubja v pesmi in besedi

V počastitev tridesetletnice samostojne države Slovenije, so v Sončni dvorani na Brdu pri Lukovici članice in člani Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon pod vodstvom zborovodje Špele in Matevža Kinka izvedli koncert domoljubnih pesmi ter domoljubne besede, ki jih je med zapetimi pesmimi prebiral Matjaž Merljak, ki je med drugim dejal: »Še kako je treba ustvarjati in peti Domovini. Jo ceniti in spoštovati. Vedno in povsod. Ker je ena sama in edina. Kakor Mati. Ker je vrednota, ki si zasluži našo nenehno pozornost.«

Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon so ob 30-obletnici osamosvojitve s pesmimi na temo domovine Slovenije dokazali, da naši domovini, vsaj kar se glasbe tiče, nikakor ne primanjkuje domoljubja. Koncerta se je udeležila tudi mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, ki je kot govornica povedala nekaj lepih besed na temo domoljubja. Spomnila nas je tudi na podcenjujoč odnos do domoljubja, ki ga opaža pri Slovencih in opozorila na našo slabo samopodobo – kot bi se sramovali tega, kar smo.

So pa večer domoljubja s svojim »virtualnim« nastopom popestrili otroci naših izseljencev iz daljne Argentine, kjer se med njimi slovenska beseda še vedno zelo pogosto sliši. Še več, tudi slovenske glasbe in plesa je polno v njihovi skupnosti. Svoj »virtualni« nastop so Slovenski otroški zbor Škrjančki iz Mendoze posneli ter ga poslali v Lukovico, kjer so njihov nastop zavrteli na projekcijskem platnu v Sončni dvorani.

Malo pred koncem koncerta pa je nastopil povabljen gost igralec Gregor Čušin, ki je namenil precej besed naši »materi« Sloveniji in njihovim prebivalcem, različnosti pogledov na osamosvojitev, na svojo državo Slovenijo, na temo domoljubja, kolikor ga je še ostalo po tridesetih letih med prebivalci Slovenije, ki so iz dneva v dan čedalje bolj razdeljeni in razklani ter skregani med sabo. Si naša država Slovenija to res zasluži?

Ob koncu domoljubne pesmi in besede so pevke in pevci MePZ Šentviški zvon, ki letos praznuje že 32 let, zapeli njihovo najljubšo pesem, »Pa se sliš, od sv. Vida zvon«.

S tem koncertom so v občini Lukovica končali drugi dan praznovanja samostojne Slovenije. Praznovanje bodo zaključili v nedeljo zvečer, ko bo v cerkvi Karmelske Matere božje na Češnjicah potekala sveta maša za domovino ter po maši kresovanje s kulturnim programom, kjer bodo nastopili Klapa Sidro ter pesnik Tone Kuntner.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi