Vabilo na Kodrove dneve 2024

Radomlje praznujejo in se veselijo

Kulturno prosvetno društvo Drouz je le eno izmed številnih društev v Radomljah in okolici, ki skušajo s srčno predanostjo, izjemnim angažmajem ter številnimi dejavnostmi, kulturnimi dogodki in srečanji, v ljudeh prebuditi željo po druženju, spoznavanju in kulturnem udejstvovanju. S tem namenom pripravljajo dogodek KODROVI DNEVI, ki bo 25. maja 2024 ob 16.00 v Kulturnem domu Radomlje in nosi naslov RADOMLJE PRAZNUJEJO IN SE VESELIJO.

Anton Koder

V Radomljah rojeni Anton Koder (1851- 1918) pesnik, pisatelj in publicist, avtor prvega slovenskega idiličnega romana ‘Marjetica’ je preživel predšolsko obdobje v Radomljah. Družina se je preselila v Poženik od koder je obiskoval ljudsko šolo v Kamniku. Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani (sošolec I. Tavčar). Zaposlil se je kot poštni uradnik. Kasneje pa je bil ravnatelj pošte v Innsbrucku, Trentu in Bregenzu. 1909 po upokojitvi se je vrnil, veliko potoval in bil odbornik v Slovenski matici v Ljubljani. Na svojo željo je pokopan v župniji, kamor sodi Poženik, v Cerkljah na Gorenjskem. V njegovem rojstnem kraju je po njem dobila ime galerija Antona Kodra v KD Radomlje.
Foto: osebni arhiv mag. Marjete Cerar

Za okvir majskih dogodkov v Kulturnem domu v Radomljah je na predlog Krajevne skupnosti prevzelo pobudo Kulturno prosvetno društvo Drouz in so v sodelovanju z društvi Mlin RadomljeFKVK Mavrica in drugimi društvi, organizacijami delujočimi v Radomljah, pripravili pestro dogajanje.

Pod pokroviteljstvom Krajevne skupnosti Radomlje, Občine Domžale in Javnim skladom za kulturno dejavnost Domžale, se odpirajo dnevi, ki naj bi postali tradicionalni za srečevanje in spoznavanje Radomljanov in okoličanov, njihovih kulturnih, športnih in stanovskih društev, združenj in ustanov ter interesnih dejavnosti, ki se odvijajo v Kulturnem domu v Radomljah.

Na ogled bodo postavljeni številni predmeti, fotografije in opusi del, pod katera se je podpisal sam Anton Koder, ki je umrl v začetku 20. stoletja. Med dragocenejšimi predmeti je najbolj prepoznavna pripoved Marjetica, ki je nastala izpod rok Antona Kodra, domoljubnega pisatelja, pesnika in publicista. V petdesetih letih so jo natisnili kar štirikrat.

Za to priložnost so knjižnice: NUK, Škofijska Ljubljana in Franceta Balantiča Kamnik odstopile redke ohranjene izdaje prvega slovenskega idiličnega romana Marjetica, pod pogoji arhivistike, štiri izdaje in bodo razstavljene v vitrinah na ogled obiskovalcem.

Dogodek ni namenjen samo obujanju spominov in pogledu v preteklost, ampak je zasnovan tudi kot preplet in doživetje sedanjosti s pogledom v prihodnost.

Z raznolikim in pestrim kulturnim ter glasbenim programom želijo na svoj način v srca obiskovalcev pričarati spomin na Antona Kodra ter prebuditi željo po druženju, spoznavanju in povezovanju v okviru dogodka, za katerega upajo, da bo skozi čas postal tradicionalen in vse bolj priljubljen.

Dogodek Radomlje praznujejo in se veselijo, bo razdeljen v dva sklopa, aktivnega in informativnega.

16.00 – 16.30 predstava za otroke 3+  (velika dvorana)

16.45 – 17.45 bralna urica za otroke, starše in stare starše (Kodrova dvorana)

18.00 – 18.30 plesna animacija (velika dvorana)

19.00 – 20.00 sklepna kulturna prireditev

Pred kulturnim domom bo za ogled na voljo gasilsko vozilo.

V izogib nepotrebnega prekomernega smetenja bo ponujena priložnost izmenjave igrač.

Ga. Brodar bo poskrbela za sladek prigrizek.

Ves čas, od 16.00 do 19.00 bo priložnost za ogled razstava fotografij in slik (avtor Anton Rojc) Radomelj z okolico. Predstavitev društvenih in drugih dejavnosti, izmenjava informacij delovanja društev in skupin ter priložnost za vključitev.

Obiskovalcem bo za parkiranje na voljo prostor pred KD Radomlje. V skrbi za čistejše okolje organizatorji priporočajo, v kolikor je to mogoče, priti na ogled dogodka peš.

Organizatorji si prizadevajo, da bi dogodek postal tradicionalen.

Lepo vabljeni v soboto, 25. maja 2024 ob 16.00 v Kulturni dom Radomlje na ogled, informiranje in aktivno sodelovanje. Morda se pridružite kateremu od društev in s svojo energijo, ustvarjalnostjo aktivno prispevate svoj delež k lepši prihodnosti vseh.

Avtor: KPD Drouz in KS Radomlje

Tagi