V ŽIVO iz Domžal: Slovesna sveta maša velikega četrtka

Z današnjim velikim četrtkom se pričenja velikonočno tridnevje, sestavljeno iz velikega četrtka, velikega petka in velikonočne vigilije na veliko soboto. Veliki četrtek je dan evharistije in postavitve duhovniške službe. Na ta dan praznujemo obhajanje Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki je ustanovitev zakramenta evharistije in tudi zapovedi ljubezni ter služenja drug drugemu. Neposreden prenos svete maše in obredov velikega četrtka iz domžalske župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja boste lahko v neposrednem prenosu v živo od 19. ure dalje spremljali na našem portalu in družabnih omrežjih. 

Zaradi zaostrovanja ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije, so do 12. aprila 2021, odpovedana vsa javna bogoslužja z navzočnostjo vernikov. Boste pa lahko vsa bogoslužja in svete maše, ki bodo potekale v velikem tednu in na Veliko noč, iz domžalske župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja spremljali v živo na našem portalu in družabnih omrežjih. Obrede in svete maše bo z duhovnima pomočnikoma vodil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Predviden terminski plan prenosov maš in obredov ob veliki noči na portalu domžalec.si:

  • Veliki četrtek (1. 4. 2021), ob 19. uri: slovesna sveta maša velikega četrtka
  • Veliki petek (2. 4. 2021), ob 15. uri: križev pot; ob 19. uri: obredi velikega petka
  • Velika sobota, (3. 4. 2021), ob 15. uri: blagoslov velikonočnih jedil; ob 19. uri: slovesna vigilija in sveta maša
  • Velika noč (4. 4. 2021), ob 10. uri: slovesna sveta maša

Vabljeni k spremljanju velikonočnih obredov in svetih maš!

Glavni oltar cerkve Marijinega vnebovzetja na Goričici.

Jezusova zadnja večerje z učenci

Na veliki četrtek zvečer praznujemo postavitev dveh zakramentov: evharistije in mašniškega posvečenja. Jezus je pri zadnji večerji, ko je s svojimi učenci obhajal velikonočno (pashalno) večerjo, blagoslovil kruh in vino ter ju dal jesti in piti učencem. Katoličani in drugi kristjani, verujemo, da je Jezus kruh spremenil v svoje telo in vino v svojo kri. Omejeni prvini pomenita Jezusovo realno navzočnost med nami in ju častimo z vsem spoštovanjem.

Veliki četrtek zato velja za ustanovitveni dan evharistije, ko je Jezus daroval prvo evharistično daritev ali mašo. Evharistija je zakrament Božje ljubezni do ljudi in zakrament edinosti Cerkve, z njo pa se uresničuje tudi edinost Božjega ljudstva. Pri evharistiji se spominjamo smrti in vstajenja Kristusa. Kristus je na veliki četrtek postavil zapoved medsebojne ljubezni, kar je simbolično udejanjil z umivanjem nog učencem (prim. Jn 13,1–20).

V cerkvah na veliki četrtek postavijo Božji grob. Zvonovi in orgle po slavi na ta dan utihnejo, namesto zvonov pa se do velikonočne vigilije (na veliko soboto) oglašajo raglje.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore in evangeličanski škof Leon Novak sta v nagovoru pred velikonočnimi prazniki v sredo vernike pozvala, naj praznike preživijo doma, v ožjem družinskem krogu, bogoslužja in maše pa naj spremljajo na daljavo.

Več o velikem četrtku si lahko preberete na spletni strani Katoliške Cerkve v Sloveniji.

Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar; Video: HDV Studio in PRENOSI.si / domžalec.si

 

Tagi