V Lukovici prepeval slovenski otroški zborček Škrjančki iz argentinske Mendoze

V Slovenijo je prišel otroški pevski zborček iz Mendoze, v katerem sodeluje 20 vnukov zborovodkinje Angelce Šmon Bajda. To je že četrta generacija argentinskih Slovencev, ki so stari med 4 in 15 let. In vsi lepo govorijo slovensko. Kako pa šele pojejo. »Mendoški škrjančki« prihajajo izpod mendoških Andov, iz mesta Mendoza, ki se nahaja na zahodu Argentine tik ob čilski meji. Od svojega petega leta vsi poleg argentinskih šol obiskujejo še sobotne slovenske šole. Z ljubeznijo do vsega, kar je slovenskega, več let neutrudno vadijo in pojejo na prireditvah slovenske skupnosti. Gostovanje organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu, ki si redno prizadeva spodbuditi Slovence, ki živijo v tujini, da obiščejo Slovenijo in zamejstvo ter da, okrepljeni s tem obiskom, še dodatno ohranijo in utrdijo svojo narodno, jezikovno ter kulturno identiteto in da se še bolj medsebojno povežejo ter poglobijo svoj pozitiven odnos do domovine svojih prednikov.

V času bivanja v Sloveniji so imeli kar nekaj odmevnih koncertov, med njimi tudi v Lukovici, kjer jih je skupaj z Občino Lukovico gostil Mešani pevski zbor Šentviški zvon iz Šentvida pri Lukovici. Koncert je potekal v petek, 16. septembra 2022, v Kulturnem domu Janka Kersnika. Uvod v koncert Škrjančkov, ki jih je na klavirju spremljala zborovodkinja Angelca Šmon Bajda, je z dobrodošlico odprl MePZ Šentviški zvon pod vodstvom Špele Kink.

Gostujoči zbor iz Mendoze in vse zbrane je nagovorila županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki je Škrjančkom izrekla topel pozdrav: “Spoznali smo vas že lani na prireditvi ob 30 letnici samostojnosti naše države Slovenije. Zaradi takratnih zdravstvenih razmer se nismo mogli srečati v živo, bili pa ste ves večer virtualno prisotni med nami, zato so se naša srca že dotaknila in vas danes sprejemamo kot ljube prijatelje, kot del našega narodnega telesa na drugem koncu sveta. Današnji svet ne pozna več zemljepisnih razdalj, duhovna bližina sega hvala Bogu že v četrto generacijo. Očarali ste nas ne samo s svojo svežo mlado energijo, ampak tudi s svojo kvalitetno interpretacijo kot človeški spev škrjančkov iz naših polj. Škrjančke je v svoj zbor zbrala Angelca Šmon Bajda, pod njenim izjemnim pedagoškim vodstvom pa ste postali mojstri violine, klavirja, citer in frajtonarice. Predstavljate se slovenskemu in drugemu občinstvu v Argentini, letos pa v domovini vaših dedkov in pradedkov, kjer je tudi vaša domovina. Slovenski skupnosti v Argentini lahko dobesedno rečemo argentinski čudež slovenstva, ki je lahko nam v domovini zgled in navdih. Današnja samostojna država Slovenija ne bo pozabila močnega vpliva argentinskih Slovencev za mednarodno priznanje ob osamosvajanju. Tam so ukoreninjeni naši rojaki, ki so s svojo nesrečno usodo ustvarili malo Slovenijo, v Sloveniji pa pustili svoje srce. Prepričana sem, da se boste radi vračali s svojo zavestjo, pogumom, svetovljanstvom in ustvarjalnostjo. Razširili ste obzorje in se obogatili. Hvala vam.”

Zbrane sta nagovorila tudi Jernej Bajda in Angelca Šmon Bajda. Povedala sta, da jih veseli, da so v Sloveniji lepo sprejeti in da lahko nastopajo v različnih krajih. Otroški pevski zbor sestavlja 20 otrok, ki so četrta generacija Slovencev v Argentini, tretja rojena zunaj Slovenije. Z velikim navdušenjem prihajajo z onstran ekvatorja in oceana v domovino svojih pradedov in prababic, da bodo lahko nas razveselili s svojim petjem, ki ga z ljubeznijo posvečajo Sloveniji.

Pevovodja Angelca Šmon Bajda je dolgoletna kulturna delavka v slovenski skupnosti v Mendozi.  Ko se je upokojila, si je mislila, koliko Slovenije in koliko slovenskih pesmi je v njej, komu še naj da te pesmi naprej? Takrat je izbruhnila ideja: njenim vnukom, seveda, naj še malo zapoje z njimi. In tako je nastal ta zborček. To je že četrta generacija Slovencev, ki so stari med 4 in 15 let. Lani, ob 30. obletnici samostojne Slovenije, kjer so Škrjančke gostili virtualno preko videa tudi v Sončni dvorani na Brdu pri Lukovici je dejala: “Zborček se je te dni tudi predstavil pred argentinsko-slovensko skupnostjo, saj je realnost taka, da je večina današnjih družin sestavljenih tako, da je le mati ali oče slovenskega rodu. A otroke vzgajamo v slovenskem duhu in jim razlagamo, da čeprav smo rojeni v Argentini, po naših žilah teče slovenska kri. To tako čutimo in zato tudi živimo v slovenskem duhu. Ko našega otroka kdo vpraša, od kod prihajaš, ta odločno in z velikem ponosom odgovori `naši pradedi so bili Slovenci in mi smo njihovi potomci`.”

Ta četrta generacija Slovencev v Mendozi si je želela z vso ljubeznijo do Slovenije udeležiti 30. obletnice samostojne Slovenije a lani to ni bilo mogoče. Zato so še toliko bolj veseli, da so tokrat v domovini svojih dedov in pradedov … Otroci pojejo slovenske narodne – ljudske pesmi. Tudi nekaj Slakovih, Avsenikovih, Miheličevih.

Gostovanje organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu, ki si redno prizadeva spodbuditi Slovence, ki živijo v tujini, da obiščejo Slovenijo in zamejstvo ter da, okrepljeni s tem obiskom, še dodatno ohranijo in utrdijo svojo narodno, jezikovno ter kulturno identiteto in da se še bolj medsebojno povežejo ter poglobijo svoj pozitiven odnos do domovine svojih prednikov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi