V Lukovici izzvenel še drugi del območne revije pevskih zborov in malih pevskih skupin

V četrtek, 9. marca 2023, je v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici potekal drugi del območne pevske revije, ki jo organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Domžale. Tudi na drugem večeru so se predstavili pevski zbori in male pevske skupine z območja občin Domžale, Lukovice, Mengša, Moravč in Trzina. Prav tako kot v prvem, je tudi v drugem delu revije sodelovalo deset zborov in malih pevskih skupin.

V uvodu srečanja, ki ga je povezovala Ajda Sokler, je vse nastopajoče, strokovnega selektorja in obiskovalce pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, nova vodja Območne izpostave JSKD Domžale, ki je pozdravila vse zbrane ljubitelje zborovskega petja, nastopajoče zbore, selektorja in strokovnega spremljevalca srečanja Mateja Penko ter se zahvalila Občini Lukovica za gostovanje in podporo pri izvedbi srečanja. Vsem zbranim je zaželela lep pevski večer in čim več užitkov ob poslušanju raznolikih pevskih zborov.

V dveh dneh se je zvrstilo dvajset odraslih zborov in malih pevskih skupin, kar je lepo število pevk in pevcev. Kot kaže petje v osrednjem delu Slovenije ne bo tako kmalu zamrlo, saj je poleg starejši pevcev v skupinah videti tudi veliko mladih, ki si ne želijo, da bi ljudske, zabavne, umetniške, duhovne in narodne pesmi prešle v pozabo. Pomemben doprinos k ohranjanju petja imajo umetniški vodje in zborovodje v skupinah, ki vse generacije pevk in pevcev držijo skupaj in z njimi delijo bogato kulturno in pevsko zakladnico slovenskih pesmi.

Zbori so za območno pevsko revijo pripravili repertoar treh pesmi in sicer ljudsko, novejšo in priredbo. Sam nastop zborov pa vedno spremlja in ocenjuje strokovni spremljevalec. Tudi na drugem pevskem večeru je Matej Penko umetniškim vodjem podal prvo oceno nastopa njihovih zborov ter jim ob tem svetoval, kaj bi lahko izboljšali. Gre za usmeritve, ki bodo zborom v veliko pomoč pri nadaljnjih prijavah na tekmovanja.

Na drugem večeru v Kulturnem domu Janka Kersnika Lukovica so tako nastopili:

  • Moški pevski zbor Radomlje, zborovodja: Primož Leskovec
  • Ženski pevski zbor Stane Habe, zborovodkinja: Andreja Poanec, klavir: Tomaž Pirnat
  • Moški pevski zbor Lipa Trojane, zborovodja: Rihard Majcen
  • Mešani pevski zbor Klas Groblje, zborovodja: Rok Rakar
  • Komorni moški pevski zbor Čebelarske zveze Slovenije, zborovodkinja: Jasna Ferme
  • Pevska skupina RŽ, zborovdja: Andrej Ropas
  • Peški oktet, Umetniški vodja: Peter Pirnat, kitara: Gašper Barlič
  • Domžalski komorni zbor, zborovdja: Gregor Klančič, klavir: Jan L. Starbek
  • Vokalna skupina Adam Ravbar, umetniški vodja: Peter Pogačar
  • Komorni zbor Limbar, Moravče, zborovodja: Tomaž Pirnat

Utrinke s prvega dela pevske revije, ki je potekalo v sredo, 8. marca 2023, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar, Foto: Miro Pivar

Tagi