V Domžalah znova zazvenele citre

6. domžalski citrarski koncert

V nedeljo, 28. novembra 2021, so obiskovalci v dvorani Kulturnega doma Franca Bernika Domžale preživeli večer poln nežnih zvokov citer, orglic in ljudskega petja. Potekal je šesti domžalski citrarski koncert. Glasba, ki se je zlila v celoto je bila pravi balzam srcu in hrana duši. Tokratni repertoar citrark in citrarjev je bil zapolnjen s priredbami klasičnih glasbenih del, ljudskih in ponarodelih pesmi kot tudi sodobnih skladb. In kdo je krivec za ta prečudoviti večer? Citrarska skupina Notice, Kulturnega društva Domžale, ki delujejo pod vodstvom mentorja prof. Petra Napreta, je z gosti po navodilih NIJZ-a pripravila nepozaben citrarski večer.

V uvodu so Notice zaigrale skladbo iz filma Tretji človek, nato pa je prof. Peter Napret pred mikrofon povabil predsednika Kulturnega društva Domžale Pavleta Pevca, ki je povedal nekaj spodbudnih besed ter pohvalil izredno dejavnost citrarjev v Kulturnem društvu Domžale. Pevc se je še posebej zahvalil Boži Bauer, ki je vrsto let vodila otroško folklorno skupino, sedaj pa že nekaj let igra pri citrarski skupini Notice.

Notice so skupina citrark, ki delujejo skupaj od oktobra 2013. Do pred kratkim so bile pod okriljem Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, sedaj pa delujejo pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Sicer pa se članice prihajajo z Gorenjske, okolice Ljubljane in iz samih Domžal. Vse igrajo na citre že nekaj let, bile pa so ali so še članice tudi drugih citrarskih skupin. Notice mogoče zvenijo tradicionalno tudi zato, ker vse igrajo na tako imenovano dunajsko uglasitev. Vodi jih prof. Peter Napret.

V nadaljevanju so Notice zaigrale še nekaj pesmi, pridružila pa sta se jim je tudi odlični tenorist Klemen Torkar ter Silvo Girandon na ustni harmoniki. Sledil je nastop Dua s-p, ki sta pokazala, da citre sodijo v veliki izbor glasbe, saj na njih lahko igraš samostojno, kot ob spremljavi harmonike ali pa skupaj z orglicami. Tako sta orgličar Silvo Girandon ter prof. Peter Napret na citrah v duetu zaigrala eno Slakovo ter nekaj ljudskih pesmi.

Glasbena šola Domžale, ki domuje v stavbi Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, je lani uvedla tudi poučevanje citer, za katero se je že nekaj let zavzemala Boža Bauer. Citrarsko šolo vodi magistrica citer Neli Zidar Kos. Letos so že v »drugem razredu« in naučile so se kar nekaj pesmic. Elizabeta Pirnat, Katarina Pustotnik, Brigita Strehar, Manca Udovč ter Manca Zrimšek so z mentorico magistrico citer Neli Zidar Kos ter njeno sestro Karmen Zidar Kos prebile led ter prvič nastopile pred občinstvom.

V nadaljevanju koncerta se je predstavila Banda citrarska, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ihan od jeseni 2014. Na pobudo domžalske citrarke Bože Bauer pa so se združili v skupino. Vadijo pod vodstvom prof. Petra Napreta, ki z njimi tudi igra. Za njimi je kar nekaj nastopov in samostojnih koncertov. Že tretje leto zapored so v maju pripravili koncert Marijinih pesmi, ki ga vedno izvedejo najprej v cerkvi sv. Miklavža na Goropečah nad Ihanom, nato pa z njim gostujejo še drugod. Stalni gost njihovih koncertov je tenorist Klemen Torkar, ki uspešno gradi pevsko kariero v operah in muzikalih. S svojim vokalom je ostal v spominu ljubiteljev narodnozabavne glasbe kot nekdanji član ansambla Storžič. Pevsko se je izobraževal pri profesorjih Jakobu Jeraši, Marjanu Trčku in Matjažu Robavsu, svoj magistrski študij pa je zaključil pri prof. Pii Brodnik. Med njegovimi pomembnejšimi nagradami je prav gotovo Prešernova nagrada ljubljanske Akademije za glasbo za vlogo Orfeja v istoimenski operi Claudia Monteverdija.

Za konec koncerta pa je sledila poslastica, saj je nastopil citrarsko vokalni sestrski duet, ki ga sestavljata Neli in Karmen Zidar Kos. Kot uveljavljen sestrski citrarski duet veliko nastopata na različnih prireditvah v Sloveniji in tujini. Imeli sta že več samostojnih koncertov. Poleg tega se kot glasbenici redno umetniško udejstvujeta pri različnih festivalih, projektih, seminarjih in koncertih kot solistki oz. v različnih komornih sestavih. Po zaključenih študijskih poteh v tujini se  posvečata pedagoškemu delu, vodenju seminarjev za citre in ocenjevanju v strokovnih žirijah na glasbenih tekmovanjih. Tudi v njunih domačih krajih aktivno sooblikujeta kulturni utrip, kjer sta zborovodkinji in organistki. Neli je predsednica Citrarskega društva Slovenije. Njun cilj je predstavljati raznolikost, pestrost in lepoto inštrumenta kot so citre tako v zvokovnem kot tudi v stilističnem pogledu ter predstavljati citre kot enakovreden inštrument drugim klasičnim inštrumentom. S pozitivno energijo in veseljem do muziciranja motivirata in spodbujata številne otroke, mladostnike in odrasle k igranju na citre.

Veličasten koncert z zvoki citer in petjem je res popestril nedeljski večer, saj so obiskovalci z dolgimi aplavzi čestitali vsem nastopajočim ter s tem dali priznanje za njihov trud, ki ga vlagajo v svoje poslanstvo – igranje in prepevanje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi