V Domžalah s slavnostno prireditvijo obeležili slovenski kulturni praznik

V četrtek, 2. februarja 2023, je v Kulturnem domu Franca Bernika potekala slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Kulturni program je pripravila Anja Štefan, znana pravljičarka in pripovedovalka, ki je k sodelovanju ponovno povabila tudi Janeza Dovča in Boštjana Gombača. Prireditve so se udeležili mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, podžupan Borut Ernestl, častna občanka in častni občani, občinske svetnice in svetniki ter ostali gostje. Slavnostni govorec je bil Matej Primožič, podžupan Občine Domžale. 

Vsako leto praznujemo kulturni praznik 8. februarja, vendar so se zaradi spremenjenega termina zimskih šolskih počitnic organizatorji odločili Slavnostno prireditev izpeljati v četrtek, 2. februarja 2023 in sicer v dvorani Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Da je Domžalska kulturna krajina zelo razširjena in raznolika smo na našem portalu že pisali, ob tem pa ne smemo pozabiti na pomen kulture, ki je, kot navaja Matej Primožič, podžupan Občine Domžale in slavnostni govorec prireditve “z nami prav vsak dan, le opazimo ne, oziroma tega tako ne poimenujemo. Kultura je tudi to, da sočloveku pridržimo vrata, zaustavimo vozilo pred prehodom za pešce, ne parkiramo na mestih, namenjenim invalidom, preberemo knjigo, poslušamo glasbo, zapojemo pesem otroku pred spanjem, zaplešemo na veselici, napišemo lepe verze na voščilnico in tako naprej.”

Matej Primožič, podžupan Občine Domžale: (Foto: Jure Gubanc / arhiv Občine Domžale)

V svojem govoru je podžupan tudi izpostavil, da je kulturni praznik priložnost za spomin na osebe, ki so vse svoje življenje posvetile kulturi: “Letošnje leto se bomo poleg Franceta Prešerna spomnili še na Eda Ravnikarja, Ivana Tavčarja in Karla Destovnika Kajuha. Vlada Republike Slovenije je namreč na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto omenjenih treh velikanov.”

V nadaljevanju je podžupan omenil svojo vključenost v kulturno življenje lokalnega okolja že od mladih let. Vključen je bil v številne ljubiteljske inštrumentalne in vokalne zasedbe. Ob tem je Primožič omenil Godbo Domžale, ki bo prihodnje leto obeležila svojo 140-letnico. Kot je izpostavil: “Sámo godbeništvo lahko vzamemo le kot izraz sodelovanja v specifični glasbeni zasedbi, lahko pa to pripadnost takšni instituciji vzamemo kot vrednoto.”  Predvsem takrat, ko spoštujemo tradicijo zato, ker nam omogoča nadaljevanje te, za naše kraje unikatne zgodbe.

Prireditve so se udeležili mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, podžupana Matej Primožič in Borut Ernestl, častna občanka in častni občani, občinske svetnice in svetniki ter ostali gostje. (Foto: Jure Gubanc / arhiv Občine Domžale)

Ob tem je povedal, smo vsi del celote. “To si želim tudi v naši novi lokalni politični krajini, katere del sem postal. Opozicija, pozicija, član občinskega sveta, podporni član, občan, otrok, vsi smo si edini, da si želimo kar se da normalne okoliščine za mirno, predvsem pa zdravo življenje v naši eni in edini občini Domžale”, je dejal. Vsi drugi interesi, povezani s finančnimi, pozicijskimi ali drugimi okoriščanji po njegovih besedah ne sodijo v ta prostor. “V naš prostor sodi kultura. Kultura spoštovanja, kultura komunikacije, kultura razumevanja, kultura sobivanja”, je sklenil podžupan. Celoten govor podžupana si lahko ogledate v zgornjem videu.

Anja Štefan, Janez Dovč in Boštjan Gombač. (Foto: Jure Gubanc / arhiv Občine Domžale)

Na odru Kulturnega doma Franca Bernika se je predstavil uglašen glasbeno-pripovedovalski trio, ki soustvarja že dobrih deset let in s svojimi predstavami razširjajo predvsem slovensko pripovedno izročilo. Anja Štefan je pripravila kulturni program z naslovom Tri želje in na oder povabila Janeza Dovča in Boštjana Gombača.

Petra Petravič; Foto: Jure Gubanc / arhiv Občine Domžale; Video: Miro Pivar

Tagi