Trzinka v znamenju ubranega petja in lepih čeveljcev

V Trzinu je spet odmevalo zborovosko petje, ki je razveselilo številne obiskovalce. Le ti so si v nedeljo, 21. maja 2023 vzeli čas in prišli na prireditev “Trzinka poje” uživati v prepevanju pevskih zborov. Poleg obiskovalcev, so se prireditve udeležili tudi Peter Ložar, župan Občine Trzin ter častna občana Tone Peršak in Janez Štebe. Organizator šeste prireditve “Trzinka poje” je bilo Kulturno društvo Ivan Hribar Trzin, ob podpori Občine Trzin in JSKD OI Domžale. Prireditev je vodil Osmir Ružnič.

V uvodu je vse zbrane pozdravil župan Občine Trzin Peter Ložar, ki je bil vidno vesel, da je organizatorjem uspelo pripraviti dober koncert s sedmimi sodelujočimi zbori. Župan je dejal, da bo občina tovrstne dogodke še z veseljem podpirala naprej.

Ledino so zaorali člani Mešanega pevskega zbora Ivan Hribar iz Trzina, na harmoniki jih je spremljal Blaž Klopčič, zborovodja je bil Primož Leskovec. Mešani pevski zbor Ivan Hribar je zapel dve Avsenikovi Pri Jožovcu in Gremo na Pokljuko. S tem uvodnim delom so počastili Avsenikovo glasbo. V letu 2023 mineva 70 let, odkar so zazveneli prvi toni Avsenikovih viž. Brata AVSENIK sta svoje muziciranje iz domače Jožovčeve gostilne v Begunjah ponesla v svet.

Tudi Ženski pevski zbor Trzinke je zapel dve pesmi: V gozdu in Ljubljanski zvon. Prav tako jih je vodil zborovodja Primož Leskovec.

Moški pevski zbor Srečko Kumar Kojsko iz Goriških Brd je zapel v nadaljevanju. Zbor deluje neprekinjeno že 46 let in predstavlja pomemben del kulturnega življenja Goriških Brd. Trenutno je v zbor vključeno 20 pevcev. Zbor sodeluje na komemoracijah in proslavah v okviru občine in krajevne skupnosti. Letno se udeležuje pevske revije Občine Dobrovo in revije pevskih zborov Goriške. Vsako leto sodeluje na prireditvi Primorska poje. Nastopali smo tudi v Reki, Trstu, Gorici, Čedadu, … Leta 2013 smo se udeležili regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb v Postojni. Leta 2018 smo se udeležili 32. Praga Cantat in bili zelo uspešni. Zborovodja je Aleksander Sluga.

Iz Goriških brd so se preselili na obalo, od koder je prišel Mešani komorni zbor Georgios Piran. Mešani komorni zbor v malo spremenjeni obliki deluje že 58 let. Pevci zbora so združeni v pesmi, glasbi in pozitivnem vzdušju. Repertoar obsega sakralne in posvetne skladbe tujih in slovenskih avtorjev, Tartini, Mozart, Hayden, Adamič, Fajon Grbec itd. Posebno pozornost posvečamo priredbam istrskih in primorskih ljudskih pesmi. Gostujejo po Sloveniji, pogosto tudi v tujini. Nastop v baziliki Sv. Frančiška v Assisiuu, Plečnikovi Cerkvi v Pragi, Ohridu, Albaniji ter Budimpešti. Društvo Mešanega pevskega zbora Georgios Piran, kamor spada tudi zbor, je organizator več tradicionalnih pevskih prireditev v Piranu. Zborovodja je Danijel Grbec.

Moški pevski zbor Radomlje je zapel v nadaljevanju programa. Moški pevski zbor Radomlje je lani praznoval častitljivo 50. letnico svojega obstoja. Repertoar imajo pevci zelo obsežen. Pojejo Slovenske narodne, umetne, borbene pesmi, kot tudi tujo in sakralno glasbo. Letos so prejeli Srebrno plaketo občine Domžale. Zborovodja je Primož Leskovec.

Mešani komorni zbor Celje je nadaljeval, kjer so končali člani Mešanega pevskega zbora Radomlje. Mešani komorni pevski zbor Celje letos praznuje 40-letnico delovanja katero namerava obeležiti s posebnim slavnostnim koncertom v mesecu juniju. Pevci nastopajo na domačih koncertnih odrih in gostujejo na tujem. Vinkovačke jeseni, Festival Slovenska pesem na Ohridu. Koncerta prijateljstva negujejo že 30 let z Moškim pevskim zborom iz Pliberka in Mešanim pevskim zborom italijanske skupnosti v Sloveniji iz Izole Zbor trenutno sestavlja 26 članov, sedmo leto pa jih vodi zborovodja Primož Leskovec, ki se profesionalno ukvarja z zborovskim vodenjem že več kot 20 let. Njihov repertoar zajema skladbe iz Slovenske in svetovne zborovske literature; umetne in ljudske, tako posvetne kot sakralne.

Sledil je plesni nastop Plesne skupina Lepi Čeveljci. So del današnjega organizatorja Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin. Ime so si nadele po zaščiteni trzinski roži Lepi čeveljci, delujejo 1 leto. Ples te razgiba, in ti da energijo! Boljše kot fizioterapijo. In zato je, življenje s plesom lepše in bolj zdravo. Formacijo plesa je sestavila kooreografinja iz Plesne šole Fredi Ema Pipp Današnjo plesno formacijo sestavljajo plesalke Marija, Ani, Nuša, Štefka in Meta. Zaplesali so na skladi od ABBE Dancing gueen in Mama mia.

Bil je prelep koncert, ki je navdušil obiskovalce in pa tudi organizatorje, ki so hvaležni za izjemno velik obisk. Sočasno se iskreno zahvaljujejo za zaupanje tudi Vrtnariji Gašperlin Moste pri Komendi in pa trgovini Liupka, ki so prav tako podprli njihovo prireditev.

Vidimo se na 7. Trzinki poje v letu 2024.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi