Slamnikarski sejem postaja prepoznavna domžalska posebnost

V Slamnikarskem parku pri stavbi Občine Domžale so v soboto, 11. junija 2022, na 8. slamnikarskem sejmu obujali spomin na dediščino slamnikarstva, ki je desetletje zaznamovalo mesto Domžale in okolico. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnikarskih izdelkov domačih in tudi tujih razstavljavcev ter domačih rokodelskih izdelkov, so letos organizatorji sejem vsebinsko nadgradili z eko izdelki in izdelkov iz naravnih materialov. Ves čas prireditve je potekal tudi pester spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Skupaj z ambasadorjem slamnikarstva, smučarskim skakalcem Anžetom Laniškom so odprli začetek sezone nošenja slamnikov in praznovali 10. rojstni dan Slamnikarskega muzeja. 

Po dveletnem koronskem molku so zopet pripravili Slamnikarski sejem, ki je bil že 8. po vrsti. V soboto, 11. junija 2022, tokrat v popoldanskih in večernih urah, se je sejem pridružil občinski prireditvi Čarobno mesto z glasbenimi koncerti za vse generacije. Tako je sejem v Slamnikarskem parku potekal od 15. ure dalje, z nadaljevanjem koncertnega dogajanja od 20. ure dalje.

Sejem je v zadnjih letih pridobil veliko na svoji odmevnosti, slamnikarstvo pa tako postaja prepoznavna domžalska posebnost, s katero izkazujemo spoštovanje do naših prednikov in domačih obrti. Sejma se vsako leto udeležuje več obiskovalcev različnih generacij. Vse bolj zanimiva in pestra pa je bila tudi vsebinska in programska zasnova, pri čemer so bili posebej pomembni prijaznost in odprtost razstavljavcev in drugih, ki sodelujejo pri programu in aktivnostih. Prireditev je povezovala Špela Šebenik.

Tudi letošnji sejem je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev iz Hrvaške in Srbije so pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti in eko izdelki.

Na sejmu je potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi so bili: Vrtec Dominik Savio Karitas Domžale, Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale, Folklorno društvo Groblje, Pevski zbor Glasbene šole Domžale, Plesna skupina Češminke iz Domžal, Bralnice pod slamnikom / razglasitev nagrajencev mladinskega festivala in podelitev nagrad, Ženski pevski zbor Stane Habe in Pevski zbor Glasbene šole Domžale, Bralnice pod slamnikom / Tadej Golob, pogovor s pisateljem je moderiral Ambrož Kvartič, Mešani pevski zbor DROUZ Radomlje in Banda CITRARSKA s tenoristom Klemnom Torkarjem.

Sledila je modna revija Slamnikarskega muzeja z avtorico Matejo Kozina. Modna revija je ekskluzivna posebnost sejma, na kateri prikažejo nove in moderne smernice nošnje slamnikov in oblačil. Na njej so v več izhodih predstavili različne slamnike, ki niso le zaščita pred soncem, temveč tudi zelo lep modni dodatek. Oblačila so bila letos v skladu s sodobni modnim trendom daljša, primerjali so retro in sodobna oblačila. Ekskluzivna kolekcija ima poudarek na ročno izdelanih unikatnih pasovih.

Prvič so se na sejmu odvile Bralnice pod slamnikom – mladinski literarni festival v organizaciji Miš založbe z razglasitvijo nagrajencev natečaja in podelitvijo nagrad. Predstavili so posebnega gosta, pisatelja Tadeja Goloba in njegovo knjigo Kam je izginila Brina, pripravili so knjižnico na prostem in branje pravljic z Nino Mav Hrovat, delavnico izdelovanja obrazov z ilustratorjem Ivanom Mitrevskim in ustvarjalne delavnice v povezavi z otroško knjigo Zatipk in Flek.

Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše je bilo zabavno in ustvarjalno: pletenje kit iz slame, slamnikarske ustvarjalne delavnice, tovarna milnih mehurčkov, atraktivne športne aktivnosti in ustvarjalne delavnice, starodavne igre za otroke, itd.

V slavnostnem odprtju začetka sezone nošenja slamnikov ob zvokih Godbe Domžale, sta sodelovala letošnji ambasador slamnikarstva Anže Lanišek, smučarski skakalec iz Domžal in Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, ki te dni odhaja v zasluženi pokoj, zato so ji zaposleni podarili lep šopek iz žitnega klasja. Ne pozabimo omeniti, da so na tokratnem slamnikarskem sejmu praznovali tudi 10. rojstni dan Slamnikarskega muzeja, ki je bil ob tej priložnosti odprt za oglede ves čas prireditve s stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem, občasno razstavo 10 let: 10 spominov ter ekskluzivno pripovedno predstavo s kamišibajem za otroke z naslovom Slamnikarska zgodba.

Letos je bilo na Slamnikarskem sejmu pestro tudi z razstavljavci in prikazi dela s slamo. Sejmski prireditvi so se pridružili tudi gostje iz tujine: Turistična skupnost mesta Koprivnice iz Hrvaške ter Slamarska sekcija HKPD Matija Gubec Tavankut iz Srbije. Domači razstavljavci pa so bili; SLAMNIKARSKI MUZEJ DOMŽALE s šiviljama slamnikov Joži Košak in Ano Cajhen / ANA CAJHEN, IZDELKI IZ SLAME, DOMŽALE / TIC DOMŽALE / MIŠ ZALOŽBA / ČEBELARSKO DRUŠTVO DOMŽALE / TD RAČA / DRUŠTVO NARODNIH NOŠ DOMŽALE / MEDGENERACIJSKO DRUŠTVO JESENSKI CVET, DOMŽALE / DOM UPOKOJENCEV DOMŽALE / DOMŽALE / ZHIVASPOTTERY, DOMŽALE / GOSPODIČNA MEDIČNA, DOMŽALE / REZINA KAŠČA IN REZINA KUH’NA / OLJARNA RAFAEL, VIR PRI DOMŽALAH / ČEBELARSKO DRUŠTVO KRTINA DOB /  ŠRD KONFIN, SV. TROJICA / KUD FRAN MASELJ PODLIMBARSKI, KRAŠNJA / ROKODELSKI CENTER MORAVČE / JANEZ JAKOB “DOUŽNJEK”, LJUBLJANA / BRIGITA IN JANEZ SMODIŠ, BELTINCI / ROKODELSKI CENTER ROGATEC / ROKODELSKI CENTER RIBNICA / ROKODELSKI CENTER DUO ŠKOFJA LOKA / MATEJ KOSMAČ S.P., TRŽIČ / DEŽELA ZELIŠČ, POLHOV GRADEC / SŽ-ŽIP, storitve, d.o.o., LJUBLJANA / TAKO LEPO Dejan Jež s.p., LOGATEC / MOJCA NOVAK, LJUBLJANA / POEZIJA LESA, ŠOŠTANJ / TRGOVINA VEZENINA, LJUBLJANA / ZVOKI NARAVE – ANTON PETEK, MOZIRJE / OJ BRON, RADOVLJICA / PRIMOŽ ROJC S.P., ILIRSKA BISTRICA / VILI VAN STYLE, MOBILNA BUTIČNA TRGOVINA.

Bilo je veselo, polno novosti in z bogatim spremljevalnim programom, zato so organizatorji z očmi uprti v naslednje leto, ko bo na sporedu deveti Slamnikarski sejem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi